Interview Roland Duchâtelet en het damesvoetbal

viki meeuwis
| 0 reacties
Roland Duchâtelet en het damesvoetbal
Foto: © SC

Onlangs verschenen in de pers een aantal berichten dat FCL Rapide Wezemaal, de landskampioen in het damesvoetbal, volgend seizoen fusioneert met de kanaries van STVV.

Voetbalkrant.com besteedt al geruime tijd aandacht aan het damesvoetbal in het binnen- en buitenland. Tijd dus voor een gesprekje met de voorzitter van Sint Truiden, Roland Duchâtelet.
 
VK: Uit andere in de pers verschenen berichten blijkt dat u het vrouwenvoetbal een warm hart toedraagt, hoe is dat eigenlijk gekomen?
RD: “Dat is eigenlijk gekomen door Herman Schueremans, die is bevriend met de burgemeester van Rotselaar, de gemeente waar Wezemaal speelt. Dirk Claes, is niet alleen burgervader,hij is tevens senator voor de CD&V. Het was Dirk Claes die me in contact heeft gebracht met de voorzitter van Rapide Wezemaal, Dhr. Mertens.
Ik had enkele matchen gezien en wist dat damesvoetbal in de VS populairder is dan mannenvoetbal. In de Scandinavische landen zijn er ook enkele succesrijke clubs in het vrouwenvoetbal.”
 
VK: Kwam u al met vrouwenvoetbal in aanraking voor er sprake was van een samenwerking Sint Truiden – Wezemaal?
RD: “Eigenlijk niet nee.”
 
VK: Hoe denkt u kunnen we het niveau van het Belgische vrouwenvoetbal verbeteren en de populariteit ervan opkrikken?
RD: “Ik denk dat we daarvoor wedstrijden in het vrouwenvoetbal moeten programmeren voorafgaand aan matchen waar in ieder geval veel volk komt naar kijken. Concreet betekent dat dus om 16u een competitiematch van het damesvoetbal. Daarna, van 18u tot 20u, kunnen de toeschouwers van een diner genieten ofwel kiezen ze voor frieten en een paar frisse pinten. Tussen 20u en 20.30u kan de de wedstrijd uit de Jupiler League beginnen. Dit veronderstelt natuurlijk wel dat de clubs over goede en voldoende accommodatie moeten beschikken.”
 
VK: Hoe reageren de supporters van STVV op het idee dat er volgend seizoen vrouwenvoetbal op Staaien te zien is?
RD: “Zij waren helemaal verbaasd door de kwaliteit van Umeå, De Zweedse ploeg die het op Staaien opnam tegen Rapide Wezemaal in de kwartfinales van de UEFA-Beker bij de dames. Onze supporters hadden dadelijk al twee meisjes geïdentificeerd die in hun ogen een meerwaarde zouden zijn in onze mannenploeg.”
 
VK: In de media krijgt het vrouwenvoetbal weinig aandacht, een gemiddelde provincialer bij de mannen krijgt dikwijls meer aandacht in de krant, hoe staat u hier tegenover?
RD: “Het hangt er van af hoe ver onze meisjes zullen geraken op Europees niveau. Umeå bijvoorbeeld, dat is wellicht de beste ploeg van de wereld op dit ogenblik. Het was dus een hele eer tegen hen te mogen spelen. Als Rapide er in slaagt regelmatig in de Europese top mee te spelen, dan zal de belangstelling wel stijgen, want de Belgische mannenploegen slagen er steeds minder in.”
 
VK: Hoe kunnen we allerhande vooroordelen over het vrouwenvoetbal voor eens en voor altijd de wereld uit helpen?
RD: “Er is maar één methode: komen kijken.” 

Auteur: Kevin Van Hooydonck
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties