Analyse FC Brussels: 'Te zwak voor eerste'

Dirk Pieters
| 0 reacties
FC Brussels: 'Te zwak voor eerste'
Foto: © SC

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Brussels was in de heenronde op de voorlaatste plaats blijven steken. De problemen bij FC Brussels bleven ook na de winterstop verder duren. Zo kreeg het in de eerste wedstrijd van de terugronde al meteen een 7-2 afstraffing te verwerken. Westerlo had werkelijk geen moeite met Brussels. Het was meteen het einde van de carrière van Albert Cartier als hoofdcoach van Brussels. Franky van der Elst nam zijn taak over.

Een week later kreeg Brussels Standard op bezoek, na de zware afstraffing door Westerlo was het bang afwachten wat het in deze match zou worden. Mbokani kon net na het half uur de enige goal van de wedstrijd scoren. Het was voldoende voor Standard dat dan ook een heel zwakke tweede helft neerzette.

Op negen februari stond de derby tussen Brussels en Anderlecht op het programma. Anderlecht begon meteen goed aan de partij en dat leverde voor de rust al twee doelpunten op. Een kopbal van Van Damme en een goede treffer van Gillet waren voldoende om paars-wit op voorsprong te brengen. Net voor het einde van de eerste helft kon Olof Guterstam, een Zweed die geleend werd van IF Brommapojkarna, nog tegen scoren. Na de rust was het Anderlecht dat het heft in handen nam en met nog eens twee doelpunten het pleit beslechtte.

Punten pakken bleef voor FC Brussels geen simpele opdracht. Ook tegen Roeselare werden er geen punten gepakt. Een week later tegen Bergen lukte het dan toch; al was het maar één puntje. De degradatiekandidaten speelden 1-1 gelijk. Een week later moest Brussels naar Sint Truiden waar het nog een degradatiekandidaat ontmoette. Ook in deze partij moest Brussels zich tevreden stellen met slechts een puntje. De enige overwinning van de terugronde werd gepakt tegen Lokeren. Die wedstrijd eindigde op een 2-0 zege voor Brussels. Op het einde van de competitie nam FC Brussels het op tegen Cercle Brugge. Het pakte opnieuw een punt, al was de degradatie toen al een feit. Een degradatie die onafwendbaar was, want Brussels kwam dit seizoen gewoon op alle vlakken te kort.

* ZWAKTES EN STERKTES VAN DE KERN

Brussels haalde aanvaller Landu-Tubi weg bij Bergen. De offensieve middenvelder Alex Da Silva werd geleend van Racing Genk. Vermeersch haalde ook middenvelder Sorokin en verdediger Neziri weg bij Dinamo Moskou en Metalurg Donetsk. Nog in het verdedigende compartiment werden Coulibaly, Marko Andic en Zubar toegevoegd. De 25-jarige middenvelder Olof Guterstam werd van de Zweedse tweede klasser IF Brommapojkarna geleend.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

De revelatie van FC Brussels was ongetwijfeld Julien Gorius. De middenvelder was één van de weinige lichtpunten bij de rode lantaarn in eerste klasse. De 22-jarige Fransman speelde 28 wedstrijden scoorde daarbij zeven doelpunten. Met amper zeven treffers werd Gorius zelfs topschutter van zijn ploeg.

Bij de ontgoochelingen kunnen we heel wat spelers selecteren, maar onze keuze ging uiteindelijk naar Michael Cordier. Eén ding staat vast… de doelman van FC Brussels heeft kwaliteiten genoeg, maar die kwamen er dit jaar nauwelijks uit. De ex-doelman van onder meer La Louvière kreeg tegen Genk vijf doelpunten te slikken en tegen Westerlo zelfs zeven. Ook in de wedstrijd tegen Bergen ging de goalie zwaar in de fout. Het werd meteen zijn laatste wedstrijd voor FC Brussels.

* EVALUATIE

Dit Brussels was te zwak om te overleven in eerste klasse. De club kreeg maar liefst 60 treffers om de oren en kon zelf veel te weinig scoren om ook maar een schijn van kans te maken. Maar liefst drie doelmannen kwamen dit jaar in actie. Dit was typerend aan de zwakte van FC Brussels. Enkel doelman Olivier Werner kon op het einde van het seizoen zijn club af en toe behoeden van enkele zware afstraffingen. Toch kon ook hij er niet voor zorgen dat zijn club in eerste klasse bleef. Guterstam, Sorokin, Neziri en Gorius hebben genoeg kwaliteiten, maar de medespelers konden het niveau in eerste niet aan. Vooral aanvallend kwam de Brusselse club heel wat te kort. Gorius, nota bene een middenvelder, werd topschutter met amper zeven treffers.

FC Brussels speelde vier seizoenen in de hoogste klasse. Een tiende plaats in 2006 was het beste resultaat.

* VOLGEND SEIZOEN

Hoe het volgend seizoen verder moet met FC Brussels blijft koffiedik kijken. Een Brusselse fusie, met Union en Woluwe, is een mogelijke uitweg. Vermeersch lanceerde het idee aan het einde van dit seizoen, maar of die superfusie er komt valt af te wachten. De andere clubs beseffen dat ze met drie Brusselse clubs in tweede klasse best de handen in elkaar slaan, maar staan wantrouwig tegenover de figuur Vermeersch.

Of Van der Elst Brussels volgend jaar nog zal trainen, blijft een groot vraagteken. Verder blijft er de vraag welke spelers er mee naar tweede klasse zullen zakken. Zo staat Matumona op de lijstjes van verschillende clubs en is Colpaert al vertrokken naar Zulte Waregem. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties