Column Speeldag 34: Stilte

Greg Docx
| 4 reacties
Speeldag 34: Stilte
Foto: © SC

Het voetbalseizoen zit er sinds zaterdag volledig op. We maken ons op voor ongeveer drie maanden voetbalstilte.

Alles was al beslist sinds vorige speeldag dus was deze speeldag sportief gezien absoluut onnodig geworden. Maar ondanks dat feit zal deze speeldag nog lang in het geheugen gegrifd staan en dat allemaal door en voor de man die niet liever wilde dan in de spotlights te staan. En kijk zowaar, het is hem gelukt op onovertrefbare wijze. Nee, dit is absoluut niet spottend of negatief bedoeld.
Want, wie gunde er de immers goedlachse François Sterchele nu geen grote carrière? You hated or loved him.

Hij liet niemand onberoerd, zeker niet met zijn uitspraken naar de concurrentie toe. We herinneren het ons nog, nu anderhalve week geleden: 'Anderlecht heeft geen sterke punten' verklaarde hij zelfverzekerd de dag voor de topper. Zijn laatste sneer naar de ploeg waarmee de onderhandelingen op het laatst afsprongen. Precies een week geleden maakten we hier dan ook een negatieve balans op van het Stercheleseizoen. Het is met spijt in het hart dat we ons ervan bewust werden dat 'Swa' ons ongelijk nooit meer zal kunnen bewijzen.

De eerste reactie op zijn overlijdensbericht was dan ook één van ongeloof die meteen ook een traan deed wegpinken, want you hated or loved him. De beelden van de gecrashte wagen en de filmpjes over zijn doelpunten deden ons spontaan denken: Waarom?

Zelden bracht het Belgische voetbal en alles wat ermee te maken heeft zo'n golf van solidariteit en medeleven op gang. Nooit zagen we zoveel emoties als zaterdag in het Jan Breydelstadion. De beklijvende You'll never walk alone, de beelden op het netvlies gebrand en een minuut drieëntwintig om nooit meer te vergeten.

Sterchele was dan ook de verpersoonlijking van de Brugse God: altijd de lach, een warme volkse jongen, steeds klaarstaand voor supporters, vrienden en medespelers. Hij zal dan ook een grootse stilte achterlaten in de Belgische voetbalwereld en in het bijzonder bij Club Brugge en zijn vorige teams. Waarom? Wel: you hated or loved him. Voor het verdriet van zaterdag bestaan er dan ook geen woorden, één grote onbeschrijflijke boel. Ook de concurrentie was zwaar aangeslagen, net als de rivaliserende supporters.

Beste François,
we zijn er zeker van dat je dit ergens meeleest en ook dat je zaterdag gezien hebt wat er zich heeft afgespeeld. Wees fier op jouw supporters die een schitterend eerbetoon en afscheid voor je klaar hadden, helaas veel te vroeg. Zelfs dit is nog geschreven met trillende hand en een traan in de ogen. De stilte die je nu hebt achtergelaten zal verbleken bij de manier waarop we je zullen blijven herinneren, ook volgend seizoen en de seizoenen daarna. We hated or adored you. Vaarwel, adieu, ciao! (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties