Analyse Lokeren: 'Kampioen der gelijke spelen'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Lokeren: 'Kampioen der gelijke spelen'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dat dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep.

* SCHETS VAN HET SEIZOEN

Lokeren stond bij de winterstop, na een degelijke heenronde, op de tiende plaats met 22 punten. In de terugronde zou Lokeren het minder goed doen, het verloor vijf wedstrijden en bleef maar liefst acht keer steken op een gelijkspel.

De eerste drie wedstrijden van de terugronde waren, hoe kon het ook anders, een gelijkspel. In de matchen tegen Sint-Truiden en Germinal Beerschot geraakten de Waaslanders niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Ook tegen Anderlecht wist Lokeren twee punten af te snoepen. Die match eindigde zonder doelpunten.

Het eerste verlies werd geleden in het Stade Charles Tondreau: Bergen won met 2-1. De volgende wedstrijd, op de 22e speeldag uit bij Mechelen bleef Lokeren weer op een gelijkspel steken, ditmaal werd het 1-1.

Het meest opmerkelijke verlies was wellicht dat op de 23e speeldag toen Lokeren op het veld van FC Brussels met 2-0 onderuit ging. Brussels, dat in degradatiegevaar verkeerde, pakte de broodnodige drie punten. Gelukkig wist Lokeren zich in de volgende wedstrijd te herpakken. Het won thuis, met een zuinige voorsprong, van nieuwkomer Dender.

De Waaslanders wisten ook van Racing Genk te winnen. Het was M’Bayo die Lokeren alsnog de drie punten bezorgde in de slotfase. Ook de wedstrijd erna stuntte Lokeren door Standard op een 0-0 gelijkspel te houden. Hetzelfde gebeurde thuis tege Gent: 1-1. De laatste twee speeldagen werden wel winnend afgesloten. Zo ging Westerlo in het Kuipje met 1-2 voor de bijl en op Daknam troefde Lokeren Roeselare af met 3-0.

Lokeren grossierde in de terugronde in de gelijke spelen, het wist vier keer te winnen en werd vijf keer tot een nederlaag gedwongen.

* WINTERTRANSFERS

Lokeren kende een goede heenronde en wou het na de winsterstop nog beter doen. De club haalde enkele versterkingen binnen. Zo kwam Frédéric Dupré over van Standard en ook van Omer Golan werd veel verwacht. Hij moest zorgen voor meer doelpunten op Daknam. Veldin Muharemovic kwam over van Sarajevo en ook Maazou (Nigeria) kwam op Daknam terecht.

Veel inkomende transfers, maar ook veel spelers verlieten het Waasland. Zo vertrok Marko Andic naar FC Brussels en vond Frederic De Winne onderdak bij OH Leuven. Boban Jancevski en Ivan Vukomanovic zochten hun geluk in het buitenland.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

De revelatie had Omer Golan moeten zijn, maar de Israëlische international was nooit absolute top. In tegenstelling tot Joao Carlos Pinto Chaves (foto). De sierlijke Braziliaanse verdediger speelde een ijzersterk seizoen en bewees klaar te zijn voor de top of het buitenland, want in de duels tegen de betere Belgische teams ontgoochelde hij nooit. Het enige probleem: de hoge vraagprijs van drie miljoen euro.

Boban Jancevski tekende een contract voor drie seizoenen bij Lokeren, maar vertrok al tijdens de winterstop. De Macedonische aanvaller scoorde vorig seizoen in eigen land 26 keer in 29 wedstrijden en werd daarmee topscorer. De speler van FC Baskimi werd ook uitgeroepen tot speler van het jaar, maar bij Lokeren wou het nooit echt lukken. Jancevski moest het scoreprobleem oplossen, maar kreeg nauwelijks kansen om zich te bewijzen. Op 309 minuten wist Jancevski geen enkel doelpunt te maken. Ook Mohamed Armoumen kon nooit overtuigen. De Waaslanders betaalden 150.000 euro voor deze Marokkaanse aanvaller, die in eigen land als meervoudig international met heel wat respect wordt behandeld. Maar de grote targetman kan in België amper scoren. Hij was ook veelvuldig geblesseerd.

* EVALUATIE

Iedereen is het erover eens. Lokeren heeft een goede ploeg, maar dat kwam er dit jaar onvoldoende uit. Het speelde teveel gelijk en ging te weinig op zoek naar de overwinning. Vanuit een stevige organisatie probeerde Lokeren punten te pakken, maar dat liep niet altijd goed af. Met spelers als Carlos, Golan, Dupré, Carevic en Tambwe moeten er meer punten gepakt kunnen worden. Het is duidelijk dat dit Lokeren beter had kunnen en moeten doen in de competitie. Een twaalfde plaats en vijftien gelijke spelen is te weinig voor de club uit het Waasland.

* VOLGEND SEIZOEN

Hoeveel inspanningen zal Lokeren doen om de kern van dit seizoen te behouden? Verschillende spelers kunnen rekenen op buitenlandse interesse. João Carlos, de Braziliaanse verdediger van Lokeren, staat op het punt om zijn voetbalgeluk elders te beproeven. Onder andere AS Monaco zou hem graag willen inlijven. De Burkinese verdediger Madi Saidou Panandetiguiri verlaat Sporting Lokeren al zeker. Hij speelt vanaf volgend seizoen voor de Duitse tweedeklasser SV Wehen Wiesbaden.

Van inkomende transfers is er bij Lokeren momenteel nog geen sprake. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties