Zwitserland strandt in eerste ronde

Nico Wieme
| 0 reacties
Zwitserland strandt in eerste ronde
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het Europees Kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland nadert met rasse schreden. We nemen daarom de deelnemende landen eens onder de loep en vandaag richten we onze aandacht op medeorganisator Zwitserland.

The road to Euro 2008
 
Veel road heeft Zwitserland niet moeten afleggen om het tot in de eindronde van dit EK te schoppen. Samen met medeorganisator Oostenrijk was het Alpenland immers rechtstreeks geplaatst, en dat was maar best ook voor de manschappen van Jakob Kuhn. Als we ons baseren op de resultaten die de Zwitsers tijdens hun voorbereidingscampagne bijeenvoetbalden, dan mogen we ervan uitgaan dat ze zich nooit of te nimmer zouden hebben geplaatst voor dit EK. Enkel een 2-1-zege tegen Nederland sprak tot de verbeelding.
 
De bondscoach : Jakob ‘Köbi’ Kuhn
 
De Zwitserse bondscoach staat op dit EK voor zijn allerlaatste opdracht, want deze zomer gaat hij onverbiddelijk met pensioen. Sedert 2001 staat de 64-jarige Köbi aan het sportieve roer van Zwitserland en leidde zijn land in 2004 naar de eindronde van het EK in Portugal en in 2006 naar het WK in buurland Duitsland.
Kuhn speelde zelf ook ooit voetbal. Hij was een getalenteerde middenvelder en schreef met FC Zürich zes landstitels en vijf bekers op zijn palmares. Hij telt eveneens 63 caps als international.
 
De sterspeler: Tranquillo Barnetta
 
De ster van het elftal is Tranquillo Barnetta. Via Sankt Gallen en Hannover 96 belandde hij in 2005 bij Bayer Leverkusen. Daar ontpopte hij zich dit seizoen tot absolute smaakmaker. Hij maakte zijn interlanddebuut in september 2004 tegen Ierland. Barnetta eiste na het WK 2006 de positie van aanvallende middenvelder op, en met succes. Tijdens dat WK werd hij genomineerd voor de prijs ‘Talent van het toernooi’. In het met 2-1-gewonnen oefenduel tegen Nederland scoorde hij beide doelpunten.
 
De joker : Eren Derdiyok
 
Eren Derdiyok, die tijdens het EK zijn twintigste verjaardag viert, kreeg van bondscoach Kuhn tot nu toe nog maar twee keer de gelegenheid om zijn kunnen te etaleren. Tijdens een van die twee invalbeurten toonde de boomlange aanvaller al meteen wat hij waard is en prikte tegen Engeland zijn eerste doelpunt in het Zwitserse shirt tegen de netten. Derdiyok, van Turkse afkomst, doorliep de jeugdreeksen van BSC Old Boys en speelt sedert de zomer van 2006 voor FC Basel.
 
Pronostiek
 
In poule A wacht een zeer zware opdracht voor Zwitserland. Het zal dan ook flink aan de bak moeten wil het voor eigen publiek geen gezichtsverlies lijden. De spelersgroep gelooft er alvast zelf in en dicht zich een plaatsje in de kwartfinales toe. De tot op heden behaalde resultaten wijzen echter in omgekeerde richting. Ondanks het thuisvoordeel kan Zwitserland zich niet plaatsen voor de kwartfinales. Tsjechië en Portugal tonen zich straks te sterk voor het Alpenland, dat er wel in slaagt om Turkije achter zich te houden.

Auteurs: Luc Goderis en Nico Wieme

Alles over het EK 2008 vind je ook terug op onze deelsite :
www.ek-2008.be
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties