Dit was 2008: Januari

Philippe Crols
| 0 reacties
Dit was 2008: Januari
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In ons eerste deel van het tijdelijk jaaroverzicht blikken we terug op de maand januari. Het was de maand waarin René Vandereycken zijn contract verlengde bij de Rode Duivels en Steven Defour de Gouden Schoen won.

2/01/08: René Vandereycken bereikt met de bond een overeenkomst voor twee bijkomstige jaren. Dat is opvallend, want de onderhandelingen kondigden zich als moeilijk aan, maar uiteindelijk kwam er snel witte rook vanuit het bondsgebouw.

3/01/08: Anderlecht moet de jonge Vadis laten gaan naar Hamburg. Op een kleine transfersom en een opleidingsvergoeding na krijgt paars-wit niets. De jonge verdediger zou aan het einde van het seizoen 2007/2008 transfervrij zijn. Hij wordt bij Hamburg de tweede Belg naast Vincent Kompany.

05/01/08: Op de oefenstage van Standard loopt het even uit de hand. Jovanovic vindt dat Fellaini iets te fel in duel gaat en de Serviër trakteert de Belg op een kaakslag. Dankzij enkele medespelers ontaardt het niet in nog ergere toestanden.

06/01/08: Anderlecht wint op winterstage tegen een Nederlandse amateurclub met 7-0. Zowel nieuwkomer Vlcek als de verguisde Cyril Théréau scoren drie maal.

07/01/08: Anderlecht weet van geen ophouden op de transfermarkt. Na de transfers van Thomas Chatelle en Vlcek bereikte paars-wit ook een overeenkomst met Gillet en AA Gent.

08/01/08: Alin Stoica is een vrije speler. Zijn contract werd in onderling overleg met AA Gent verbroken.

08/01/08: Dieumerci Mbokani laat via de kranten weten dat hij weg wil bij Standard. De aanvaller speelt er nog maar sinds de zomer van 2007.

10/01/08: Een rechter in kortgeding beslist dat Waasland en niet Lokeren naar de volgende ronde van de beker gaat. Lokeren had voor zijn bekermatch tegen Waasland te weinig in België opgeleide spelers op het wedstrijdblad gezet.

11/01/08: In diverse kranten laat de directie van Standard weten dat het onlangs een bod van maar liefst acht miljoen euro van Ajax voor Defour naast zich neergelegd heeft.

12-13/01/08: Bekervoetbal zonder al te grote verrassingen in het weekend. Waasland gaat kopje onder te Anderlecht en Gent klopt Bergen. Germinal Beerschot komt vanuit een schijnbaar hopeloze achterstand terug tegen OHL en wint na strafschoppen. Kortrijk is de enige tweedeklasser die overleeft. Het wint de streekderby van Zulte Waregem. Een dag later gaan Dender en Roeselare ten koste van Aalst en Charleroi verder in het bekertornooi.

14/01/08: De mooiste bekeraffiches zijn verschoven naar maandag. Club Brugge, de competitieleider op dat moment, wordt geklopt door stadsgenoot Cercle. In een incidentrijke wedstrijd waarin scheidsrechter Nzolo tot drie maal toe rood trekt wint Cercle met 1-0 dankzij een goal van Tom De Sutter. Standard walst op datzelfde moment over Racing Genk heen. De Limburgers mogen met een 2-0 nederlaag nog redelijk blij zijn.

14/01/08: Anderlecht besluit om Cyril Théréau het komende halve seizoen uit te lenen aan Charleroi, de club waar hij het seizoen voordien nog even actief was.

15/01/08: Club Brugge strikt zijn eerste nieuwe aankoop voor het volgende seizoen. Bernd Evens verhuist na het seizoen 2007-2008 richting Brugge. Hij verlaat Westerlo.

16/01/08: Steven Defour wint de Gouden Schoen. In het Kursaal van Oostende gaat hij medefavoriet Ahmed Hassan ruim vooraf. Er gaapt een kloof van meer dan 100 punten tussen de twee spelers. Tom De Sutter is de verrassende derde. Lucas Biglia eindigt niet eens in de top-10.

18/01/08: Patrick Ogunsoto verlaat Westerlo voor het Griekse Ergotelis, de ex-club van de Nigeriaan. Voor de winterstop bakte de spits er werkelijk niets van hoewel hij het seizoen voordien nog bijna topschutter was geworden.

18/01/08: Problemen bij Moeskroen. Preses Dufermont biedt David Eto’o, de broer van Barcelona-vedette Samuel, een contract aan, maar daar heeft de nieuwe trainer, Enzo Schifo het niet op begrepen. Hij vindt dat Eto’o te weinig bij kan brengen en uit openlijk kritiek op zijn voorzitter.

18/01/08: Hedwiges Maduro vertrekt bij Ajax. Hij gaat voetballen voor de Spaanse eersteklasser Valencia. Het contract van de jongeling liep aan het einde van het seizoen af waardoor Ajax slechts drie miljoen euro krijgt voor zijn goudhaantje.

18/01/08: Doping in het voetbal. Beverenspits Sam De Munter testte na de wedstrijd tegen OHL positief op het gebruik van amfetamines. Hij wordt voor anderhalf jaar geschorst.

19/01/08: Standard wint van Zulte Waregem maar verliest Gouden Schoen Steven Defour. De middenvelder is zes weken buiten strijd.

19/01/08: De uitslag van het weekend komt uit Westerlo. De Kempense club klopt Brussels met maar liefst 7-2. Van den Eede scoort drie maal.

20/01/08: Cercle Brugge blijft door de competitie razen. Het vernedert vicekampioen Racing Genk met 5-1. De Sutter en De Smet zijn de smaakmakers met twee doelpunten.

22/01/08: Met Albert Cartier wordt de zesde trainer aan de deur gezet dit seizoen. Brussels is voorlaatste en verloor afgelopen weekend met 7-2 van Westerlo. Assistent De Bolle neemt de taken over.

23/01/08: Het is crisis bij Racing Genk. De club verwijst de zogenaamde rotte appels Gonzague Vandooren en Mohamed Dahmane naar de B-kern.

24/01/08: Ook bij STVV worden twee spelers uit de A-kern verwijderd. Het gaat om Vreven en Sishuba. Officieel heet het dat beiden naar de A2-kern gestuurd worden.

24/01/08: Franky Van der Elst is de nieuwe coach van FC Brussels. Hij volgt er de eerder ontslagen Albert Cartier op.

26/01/08: Er komt een einde aan de zegereeks van Germinal Beerschot. In Jan Breydel verliest de fusieclub met 3-0. Geen tiende zege op rij dus.

28/01/08: René Vandereycken selecteert voor de wedstrijd tegen Standard twee nieuwelingen. Het gaat om Yves Ma-Kalambay (Hibernian) en Tom De Sutter (Cercle). Ook Thomas Buffel is weer rode duivel.

28/01/08: Bergen ontslaat Jose Riga. De Henegouwse club staat op de laatste plaats. Hij is de zevende trainer die tijdens het seizoen 2007-2008 op straat wordt gezet. Lang moet Bergen niet wachten op een trainer. Albert Cartier, een week eerder bij Brussels ontslagen, moet Bergen in eerste houden.

29/01/08: Enkele opmerkelijke transfers. Tony Sergeant verlaat Bari voor Cercle Brugge terwijl Baseggio Anderlecht vaarwel zegt en bij Moeskroen gaat voetballen.

30/01/08: Spektakel in de Belgische beker. Cercle vernedert Standard met 4-1. Germinal Beerschot en tweedeklasser Kortrijk verpletteren respectievelijk Roeselare en Gent. Anderlecht wint eenvoudig van Dender.

30/01/08: Anderlecht leent Luigi Pieroni voor een half seizoen van Lens.

30/01/08: Dahmane tekent een contract voor Bergen, maar zou volgens Racing Genk geen vrije speler zijn.

31/01/08: Op de laatste dag van de transfermarkt haalt derdeklasser Tongeren Vreven binnen ,gaat Stoica naar Moeskroen en trekt Genk Tubic aan. Verder trekt Anderlecht Iakovenko (Genk) aan en verhuist Lukunku nog naar Bergen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties