Column Kaakslag

Anthony Van der Planken
| 20 reacties
Kaakslag
Foto: © SC

Een kaakslag. Het besluit van de Vlaamse regering om wéér niet te beslissen over de stadionplannen van Club Brugge kan moeilijk anders omschreven worden. Beslissen om niet te beslissen, voor de zoveelste keer. Faut le faire.

"Ten laatste eind maart zal er een beslissing komen over het stadiondossier." We horen het Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) nog duidelijk zeggen aan tafel bij Phara De Aguirre. Vandaag, 5 september, staat men nog geen stap verder. Volgens hardnekkige geruchten wordt de beslissing zelfs over de Vlaamse verkiezingen -juni 2009- geschoven.

Een kaakslag voor het Belgische voetbal, want zonder nieuwe, moderne stadions is eenders welk toekomstproject compleet kansloos. België heeft nieuwe stadions nodig, zo snel mogelijk. Of het nu om Antwerpen, Brugge, Brussel, Luik of Gent gaat. "In 2000 voldeed het Jan Breydelstadion nog, waarom nu niet meer?", vraagt een Groen!-politicus zich vandaag openlijk af. Excuseer? Kan iemand de man een tripje langs de voetbalstadions in Oostenrijk, Zwitserland, Portugal of Nederland cadeau doen? Het is nochtans vrij simpel: zonder nieuwe stadions zal geen enkele Belgische club in 2012 nog in eigen land Europees voetbal mogen spelen. In dat jaar wil de UEFA immers strengere stadionvoorwaarden opleggen. Vandaag is geen enkel Belgisch stadion nog in staat een Europese finale te organiseren. Tot daar aan toe. Maar in 2012 zou geen énkele Belgische club nog Champions League mogen spelen in zijn eigen stadion. Kan u het zich voorstellen? Anderlecht of Club Brugge dat moet uitwijken naar Rijsel of Eindhoven om Europees te spelen?

Ondertussen doet de Belgische regering flink zijn best om de moedige plannen voor de organisatie van het WK 2018 in de Benelux te ondersteunen. Premier Yves Leterme schudt ijverig handjes met FIFA-baas Sepp Blatter, deelt zelfs t-shirts uit aan UEFA-voorzitter Michel Platini, maar slaagt er niet in om zijn eigen partij op één lijn te krijgen over de bouw van een nieuw stadion, nochtans het minimum minimorum voor de organisatie van een Wereldkampioenschap. Het wordt tijd dat de verschillende regeringen van dit land kleur bekennen: of de Belgische clubs worden ondersteund in hun stadionplannen, of men laat het WK 2018 en ook het voetbal in ons land definitief varen.

"Voetbal is het belangrijkste der onbelangrijke dingen", zei de betreurde paus Johannes Paulus II ooit. Zijn christelijke volgelingen in de Vlaamse regering hebben hun kerkelijk leider duidelijk niet goed begrepen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties