Column Speeldag 16: Bouwen

Greg Docx
| 9 reacties
Speeldag 16: Bouwen
Foto: © SC

Anderlecht is herfstkampioen en Standard vernederde Club Brugge, de feiten van speeldag zestien.

Anderlecht gaat dus al zeker als leider de winterstop en kerstvakantie in. Verrassend? Ja en nee. Ja, omdat het niveau van Anderlecht niet zo vaak dat van een modale middenmoter oversteeg. Zelfs gisteren niet tegen nota bene de laatste van het klassement. Roeselare was niet bepaald beter, maar had zeker geen moeite om zijn voet naast die van Anderlecht te zetten. Van enig klasseverschil was amper sprake. De factor Frutos ontbrak, gelukkig zei niemand dat dat de oorzaak was van het lamentabele niveau voor de rust. Zelfs de uitsluiting van Jurgen Sierens veranderde weinig aan het spelbeeld. Anderlecht kwam nauwelijks aan kansen toe en Roeselare bleef loeren op de counter.

De leidersplaats van Anderlecht is ook géén verrassing. Simpel te bewijzen met de cijfers: de Brusselaars hebben met ruime voorsprong het meeste aantal doelpunten en hebben de derde beste verdediging. Twee linies waar al veel over gezegd en geschreven is de voorbije maanden. Misschien zijn we toch een beetje streng geweest, maar de lat ligt voor Anderlecht nu eenmaal altijd hoger dan voor andere ploegen. Paars-wit bouwt desalniettemin nog aan zijn beste niveau. Traditioneel volgt dat in de maanden maart en april.

In de andere zondagwedstrijd, meteen ook de belangrijkste van de speeldag, veegde Standard de vloer aan met een (we moeten het gewoon zo zeggen) belachelijk slecht Club Brugge. Anderlecht had iets geleerd na de thuisnederlaag tegen Lokeren en wou dat ook rechtzetten, van enige revanche was bij de Brugse spelersgroep gisteren bitterweinig te merken. Frustratie daarentegen was volop aanwezig. Wat bezielde Wesley Sonck? Wat was de bedoeling van Stijn Stijnen? Bij een 0-3 achterstand ga je zo niet meer in duel. Het Brugse kalf (nee, niet Ciman) was al lang verdronken.

Achteraf werd nogal gemakkelijk door sommigen verwezen naar scheidsrechter Nzolo. Akkoord, de brave man floot verre van zijn beste partij, maar de grootste missers leverden Club Brugge eerder voordeel dan nadeel op. Club Brugge is duidelijk toe aan bezinning, al hebben ze daar niet veel tijd voor met de Europese opdracht van woensdag in het vooruitzicht.

Overal hetzelfde excuus bij Club: 'we zijn aan het bouwen'. Nee, dat doen ze in Brugge al een seizoen of drie. Een excuus dat al lang niet meer mag tellen. Tenzij ze even lang aan een ploeg willen bouwen als aan een stadion. In dat geval wensen we de Brugse supporters nog veel moed toe. Er zijn er al voor minder buitengekegeld in het Venetië van het Noorden.

Dan graag nog een woordje over beide trainers. Bölöni zette zich doodleuk tussen de Clubfans toen hij naar de tribune verwezen werd. Verbroederend met de rivaliserende supporters, het is weinigen gegeven. De helft vond het 'cool', de andere helft vond het 'provocerend'. Wat als het andersom was geweest? Mathijssen die zich op Standard tussen de Luikse supporters zou zetten? Iederéén zou spreken van ongepaste arrogantie en provocatie. Waarom dan ook niet bij Bölöni? (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties