Winteranalyse: de kelder van Tweede Klasse

Kevin Pieters
| 1 reacties
Winteranalyse: de kelder van Tweede Klasse

Het nieuwe jaar is begonnen... Ook voor Tweede Klasse bundelt Voetbalkrant.com een terugblik op de heenronde. Starten doen we met de ploegen uit de kelder van het klassement: Eupen, Namen, Deinze, Hamme en O. Charleroi

Verwachtingen bij seizoensstart

KAS Eupen stond afgelopen seizoen garant voor een lastige verplaatsing voor menige clubs. De sterke thuisreputatie in het Kehrweg-stadion en een dertiende plek vorig seizoen leek voldoende te zijn om Eupen op een 15de plaats te pronostikeren door Voetbalkrant bij aanvang van het seizoen. Vraagtekens werden er toen wel gezet bij het transferbeleid van de ploeg uit het Duitstalig landsgedeelte. Enkele sterkhouders vertrokken en van inkomende spelers was amper iets te bespeuren.

UR Namur voldoet dan weer wel aan de verwachtingen die door Voetbalkrant bij de seizoensstart werden uitgesproken. Namur ontsnapte vorig seizoen nipt aan de degradatie uit Tweede Klasse dankzij winst in de eindronde. De voorspelling dat dit seizoen slechts een uitstel van executie zou zijn, lijkt dan ook dicht bij de waarheid aan te leunen. Ondanks een injectie aan jonge spelers van de Waalse eersteklasser Charleroi, lijkt het bij Namen voor geen meter te lopen.

KMSK Deinze, in het begin van het seizoen op een zestiende plaats gezet door Voetbalkrant, werd verweten te weinig geïnvesteerd te hebben in het aanvallend compartiment en werd verdediger Declercq opgezadeld met de zware taak de achterste linie beter te doen draaien. Knokken tot het (bittere) einde zal voor de Deinzenaren een realiteit gaan worden.

VW Hamme had het bij aanvang van het seizoen allemaal. Een knap seizoen achter de rug, jong inkomend talent met De Lange en Lacrois en het vastleggen van Vleminckx en Hermans. Voetbalkrant zette Hamme dan ook op een 11de plek. Maar het vertrek van goalgetter De Ridder woog blijkbaar zwaarder dan verwacht.

ROC Charleroi leek bij de seizoensstart voor Voetbalkrant een vogel voor de kat. Overleven in Tweede Klasse leek bijna onmogelijk na het vertrek van sterkhouders Niangbo en Kambou. Een zeventiende plaats leek het maximaal haalbare, maar voorlopig lijkt O. Charleroi het tegendeel te bewijzen, hoewel het degradatiebeest op de loer ligt.

Seizoensverloop

KAS Eupen tekende zijn eerste winst op speeldag 2 op tegen Luik FC (2-1) en wist dan nog amper punten te sprokkelen. Het duurde niet lang, welbepaald tot eind september, of de trainerswissel van Tweede Klasse was een feit. Nico Claesen (foto) werd bedank voor bewezen diensten en enige tijd later werd Danny Ost aangetrokken in de hoop de Eupense club terug op de rails te krijgen. Het gelijke spel tegen Antwerp net voor de winterstop en de tweede overwinning van het seizoen tegen Hamme (2-1) lijken een heel klein lichtpuntje te zijn in deze sombere tijden voor Eupen. Geen reden tot feest als je de statistieken erbij legt: slechts negen punten uit negentien wedstrijden, twee overwinningen, het minst aantal gemaakte doelpunten. Dan nog te zwijgen over de erbarmelijke uit-reputatie van Eupen. Nog geen enkel punt werd er gesprokkeld in de 8 uitwedstrijden! Je zou voor minder neerslachtig worden.

UR Namur behaalde net één gelijkspel meer dan rode lantaarn Eupen. Net als Eupen weet Namur amper de netten te vinden en heeft het daarenboven nog de slechtste verdediging van Tweede Klasse met vijftig (!) tegendoelpunten in negentien wedstrijden. Er werd veel verwacht van Verelst, maar de jonge Belgische middenvelder lijkt te weinig invloed te hebben op het spelbeeld van Namur. De laatste vijf wedstrijden loopt het zelfs zo slecht dat de Waalse club geen enkel punt wist te behalen en de spelers moesten dit seizoen meermaals met de billen bloot het veld verlaten: Tegen KVK Tienen en RS Waasland werd met 7-1 verloren en tegen Antwerp en Virton bleef het maar bij 4-0.

KMSK Deinze moest wachten tot eind september op een eerste overwinning van het seizoen. Trainer Verheyen zag toen hoe de Oost-Vlamingen KVSK United huiswaarts stuurde met lege handen (3-1). Maar daarna was het opnieuw acht wedstrijden wachten op een driepunter (2-1 O. Charleroi). Slechts twee overwinningen en toch vier punten voorsprong op eerste achtervolger Namur. Dat hebben de Oost-Vlamingen te danken aan de acht gelijke spelen die ze behaalden. Vooral met de puntendeling tegen Beveren en Brussels kon trainer Verheyen tevreden zijn. Maar het terugschroeven van het aantal tegendoelpunten lijkt een te zware last op de schouders de ex-KV Kortrijk verdediger Declercq. Erger nog is het maken van doelpunten. Spitsenduo Kabeya en Deschacht pikken wel af en toe hun doelpuntje mee, maar met 23 doelpunten in 19 wedstrijden is te weinig om de weegschaal te doen kantelen naar winst.

VW Hamme leek met Verhoeven in eerste instantie een vervanger te hebben gevonden voor de vertrokken De Ridder. Maar de ex-GB’er blijft momenteel steken op slechts 5 doelpunten. Dit gecombineerd met een slechte start en je hebt alle ingrediënten voor een zwaar en lastig seizoen. Het was wachten tot eind september op een eerste overwinning. O. Charleroi werd met 3-0 huiswaarts gespeeld en daarna volgden wisselende resultaten elkaar in sneltempo op. Dieptepunt is ongetwijfeld het verlies tegen rode lantaarn Eupen (2-1) net voor de winterstop.  Trainer Mauroo lijkt maar geen goede lijn te krijgen in de prestaties van zijn team. Aanvallend stelt Hamme teleur en ook achteraan moet doelman Baert meer ballen uit het net halen dan hem lief is. Het vooropgestelde zorgeloos seizoen zou dus wel eens heel anders kunnen uitdraaien.

ROC Charleroi startte met wisselende resultaten. Het begon het seizoen met twee nederlagen, waarvan de 7-1 tegen Sint-Truiden weggespoeld werd met een eerste knappe thuis-overwinning tegen Beveren (3-2). Daarna volgde de slechte resultaten zich snel op. Het was na het verlies tegen Antwerp op de Bosuil, dat de Waalse doggen afscheid moesten nemen van trainer Ost. Dit ontslag zorgde even voor een keerpunt met een gelijkspel tegen Namen en winst tegen Luik (6-4) en Doornik (3-1). In de daaropvolgende zeven wedstrijden zag de nieuwe trainer Soudan zijn Doggen enkel nog winnen tegen rode lantaarn Eupen.

Vooruitblik tweede seizoenshelft

KAS Eupen een vogel voor de kat noemen is een open deur instampen. Hoewel, het bestuur is zich er bewust van dat er dringend enkele zaken dienen te veranderen. Een winterstage begin januari is misschien de start van de ommekeer. Op transfergebied werd de eerste versterking reeds aangekondigd op de officiële site van Eupen. Het betreft Benzouien (o.a. ex-Anderlecht, ex-Brussels), die overkomt van de Italiaanse tweedeklasser Perugia. Het bestuur laat tevens weten dat de supporters zich mogen opmaken voor nog enkele inkomende versterkingen. Benieuwd of dit voldoende zal zijn om van de titel ‘Rode Lantaarn’ af te geraken en überhaupt de degradatie af te wenden.

UR Namur ziet mogelijks Eupen nog in de stand over zich heen wippen. Trainer Heylens zal mogelijks op weinig versterking moeten rekenen en het blijft nog maar de vraag of Namur verder zal blijven gaan met deze oefenmeester. Woorden als ‘scandaleux’, ‘honteux’ en ‘lamentable’ zijn niet meteen de prettigste om om de oren te krijgen van de achterban. Het gezegde van de vogel en de kat lijken hier dan ook meer van toepassing.

KMSK Deinze lijkt opnieuw tot op het einde van het seizoen te moeten vechten voor het behoud. Net voor de feestdagen leek er dan toch een sprankeltje hoop te zijn ontstaan bij de supporters met de aanstelling van Eddy Lannoo, de nieuwe voorzitter van Deinze. "SK Deinze is een gezonde club, maar het budget zal omhoog moeten", verduidelijkte Lannoo zijn visie. "Enkele mensen die deze vereniging financieel willen steunen moeten worden samengebracht. Daar maken we de komende dagen werk van. Want de club zal zich de komende transferperiode versterken. Primordiaal is het behoud in tweede klasse." Klare taal, me dunkt!

VW Hamme kreeg van de Belgische voetbalbond dan wel weer goed nieuws te horen. Het uitgesproken transferverbod werd net naar Kerstmis opgeheven en zo kan Hamme op zoek naar potentiële versterkingen. Naar aanleiding van het transferverbod reageerde het Hamme-bestuur met behoorlijk wat kracht op de officiële website van de club: “Het bestuur en de club willen bovendien op sportief vlak alle subjectieve negativisten de mond snoeren en bevestigen dat onze club wel degelijk sportieve ambities heeft in Tweede Nationale en geen duistere plannen smeedt om af te zakken naar lagere regionen. Het bestuur roept dan ook zijn grote schare aan trouwe supporters en mensen die het goed menen met de club op om met z’n allen fanatiek achter de club te blijven staan en onze club met positivisme te omringen zodat de club zich snel zou kunnen revancheren en verder werken naar een hoger sportief niveau.” Wie weet is die vooropgestelde 11de plek door Voetbalkrant nog eens zo gek niet?

ROC Charleroi heeft met Sbaa en Banga voldoende aanvallende kwaliteiten om het verschil te maken tegen rechtstreekse concurrenten. De Waalse club lijkt echter één groot probleem te hebben en dat is het verdedigend compartiment. O. Charleroi beschikt namelijk over de op één na slechtste verdediging van Tweede Klasse en zo lijken de goals van Sbaa en Banga (16 stuks samen) een beetje op ‘water naar de zee dragen’. Trainer Soudan weer wat hij voor Nieuwjaar aan het bestuur kan vragen.  Update: Dender trekt zowel Banga als Saintini aan.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 12/05 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties