Wist je dat de betekenis van Thor veranderde?

Philippe Crols
| 11 reacties
de betekenis van Thor veranderde?
Foto: © SC

Voor ons weetje van vandaag trekken we naar Limburg, meer bepaald naar Genk. Van 1919 tot 1988 speelde daar Thor Waterschei. Maar ... weet u nog waar Thor ook al weer voor stond?

Voor het volledige verhaal achter de betekenis van Thor moeten we terug naar 1919, het jaar dat Waterschei’s Sport Vereeniging Thor het levenslicht zag. Toen stond Thor nog voor ‘Tot Herstel Onzer Rechten’. De Limburgers wilden met hun clubnaam de Franstalige overheersing in het mijnbestuur aanklagen. Tijdens het begin van de twintigste eeuw waren de exploitatiemaatschappijen van de Belgisch Limburgse mijnen volledig in handen van Waals en Frans kapitaal. Dit werkte de spanningen uiteraard in de hand. Dat de clubkleuren van Thor zwart en geel (kleuren van de Vlaamse Beweging) waren, was dan ook alles behalve toevallig.

 

Na enkele jaren wilde Thor toetreden tot de Belgische voetbalbond (KBVB). Die had het niet echt begrepen op de aanklacht van de Limburgers. Noodgedwongen moest Waterschei de betekenis van Thor dan ook veranderen. ‘Tot Herstel Onzer Rechten’ werd omgevormd tot ‘Tot Heil Onzer Ribbenkast’. Dit bleef onveranderd tot de fusie met Winterslag in 1988. Beide Limburgse clubs vormden toen Racing Genk. 

 

Memorabele Europese campagne

 

Thor Waterschei was een echte liftploeg. Het schommelde tussen eerste, tweede en zelfs derde klasse. Tijdens de jaren ’80 kenden de Limburgers hun beste periode. De club won tweemaal de beker en mocht bijgevolg ook Europa in. In 1983 haalde Thor zelfs de halve finale van de Europese Beker voor Bekerwinnaars.

 

Na enkele eenvoudige zeges kwam het in de kwartfinale uit tegen de miljoenenploeg van Paris Saint-Germain. De Parijzenaars hadden vedetten zoals Kees Kist, Safet Susic en Dominique Rocheteau in de ploeg. De heenmatch ging met 2-0 verloren, maar in het André Dumontstadion (de huidige Cristal Arena) wist Thor zich nog te kwalificeren na verlengingen (3-0). De match werd toen niet op de BRT uitgezonden, want Anderlecht speelde toen ook Europees. 

Op het wereldwijde web vonden wij wel een beeldfragment terug van de ontknoping in Limburg.

WATERSCHEI-PSG UEFA 82-83 partie 2
Geüpload door Pilorget.

 

Thor Waterschei startte met deze spelers aan de terugmatch tegen PSG: Pudelko, Clijsters (foto), David, Martos, Pierre Plessers, Yvo Plessers, Van Kraay, Roland Janssen, Pier Janssen, Voordeckers en Gudmundsson.

 

Doelpunten: 1-0 Gudmundsson, 2-0 Roland Janssen, 3-0 Pier Janssen

 

Waterschei-affaire

 

Waterschei zal ook altijd geassocieerd worden met de Waterschei-affaire. De Limburgse club trok tijdens de laatste speeldag van het seizoen 1981-1982 richting Luik voor het treffen met Standard, dat bij winst zeker was van de titel. Standard won met 3-1, maar later bleek dat de Luikenaars hun winstpremies hadden afgestaan aan de spelers van Thor Waterschei. Deze affaire zorgde voor heel wat deining in de Belgische voetbalwereld. Een aantal spelers, zoals Eric Gerets, werd geschorst, maar Standard behield uiteindelijk wel zijn landskroon.

Morgen een 'Wist je dat ... ?' met als onderwerp Celestine Babayaro. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties