Speeldag: 1/16 Finales (T)
Stadion: Bullenarena Salzburg
Standard houdt knap stand in Salzburg
Ward Callens

Standard Luik heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De wedstrijd in Salzburg eindigde op een 0-0 gelijkspel. De thuisploeg probeerde wel, maar slaagde er nooit in Sinan Bolat echt te bedreigen.

Na de dramatische start van vorige week, zat de schrik er in bij Standard. De openingsfase in Salzburg was echter veel evenwichtiger dan die van de heenwedstrijd. De Oostenrijkers wisten wat ze te doen stonden na de 3-2 nederlaag in Sclessin, maar konden in de aanvangsfase nog niet voor gevaar zorgen.

De thuisploeg kreeg na een twintigtal minuten spelen wel een aantal kansjes, onder meer via Marc Janko en Dusan Svento, maar Sinan Bolat liet zich niet verrassen. Ook Standard kreeg in het eerste halfuur niet één goede kans. Het beperkte zich tot uitverdedigen en het versturen van enkele lange ballen op Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic.

Salzburg voerde stilaan de druk op, toch bleef het ook de rest van het eerste bedrijf onmondig in de aanval. Net voor het rustsignaal was de beste kans van de wedstrijd zelfs voor Standard. Mbokani zag zijn kopbal op de paal belanden.

Na de pauze gingen beide teams door op hun elan van in het eerste bedrijf. Salzburg probeerde wel, maar kwam niet tot goed combinatievoetbal. Standard beperkte zich tot verdedigen en een sporadische counter. Na een kwartier in de tweede helft hadden de Oostenrijkers nog geen enkele degelijke kans bij elkaar gevoetbald. Ondertussen tikten de seconden weg in het voordeel van Standard Luik.

Even na het uur deed Sinan Bolat het harde werk van zijn defensie bijna teniet. De Turkse doelman miskeek zich volledig op een strakke voorzet van Ibrahim Sekagya en werkte het leer net niet in eigen doel. Salzburg-coach Huub Stevens besefte dat hij iets moest ondernemen en liet dan Alexander Zickler opdraven. Met twee grote aanvallers in hun voorhoede probeerde de thuisploeg het dan maar met lange ballen.

Standard kwam er in de slotfase ook nog een paar keer uit. Axel Witsel kwam dicht bij zijn derde treffer tegen Salzburg, maar de middenvelder raakte de bal niet optimaal en besloot naast. Ook Mbokani kreeg nog een mooie kans, maar zag zijn schot afgeblokt door Rabiu Afolabi.

Vier minuten blessuretijd kreeg Red Bull Salzburg nog om iets klaar te spelen, maar slaagde er niet meer in om een vuist te maken. Het waren de bezoekers die de slotminuten volmaakten op de speelhelft van Salzburg.

Standard hield goed stand in Oostenrijk en verzekert zich zo voor een plek bij de laatste zestien van de Europa League. In de achtste finales wacht het Griekse Panathinaikos, dat eerder op de dag AS Roma uit het toernooi knikkerde.