Wist je dat Coppens Cruijff voorafging met strafschop?

Philippe Crols
| 11 reacties
Coppens Cruijff voorafging met strafschop?
Foto: © SC

Heel veel voetbalsupporters weten dat Johan Cruijff in de jaren ’80 een strafschop in twee tijden scoorde. En toch hoort u als Belgische voetbalfan te weten dat een Belg hem voorafging. Wist je dat Rik Coppens al in 1957 zo'n strafschop scoorde?

We gaan terug naar 5 juni 1957. België kreeg toen in Brussel Ijsland over de vloer in het kader van de WK-kwalificatiecampagne voor het WK in Zweden een jaar later. De Belgen veegden de Ijslanders helemaal weg. Het werd 8-3. Vic Mees was onder andere een van de doelpuntenmakers, maar de meeste aandacht ging naar een van de twee doelpunten van Rik Coppens. Toen de Luxemburgse scheidsrechter Blitgen een strafschop floot, zette de Beerschotspits zich achter de bal. Hij gaf een tikje opzij naar de inlopende André Popeye Piters. De speler van Standard liet de Ijslandse doelman op zich afkomen en gaf vervolgens de bal terug aan Coppens, die scoorde. Ondanks dit memorabele doelpunt, moest België in zijn kwalificatiegroep Frankrijk voorlaten en liep het WK in Zweden bijgevolg mis.

De strafschop van Coppens. Let ook vooral op het Ijslandse nummer 4 dat plots van achter het doel Coppens alsnog het scoren probeert te beletten.

Cruijff gaat Coppens achterna

Ruim 25 jaar later kreeg ene Johan Cruijff (foto) eenzelfde ingeving als Coppens. Het was 5 december 1982, in Nederland beter bekend als Sinterklaasdag. De Nederlandse topspeler, die toen wel in de herfst van zijn carrière was, mocht voor Ajax tegen Helmond Sport een strafschop nemen. De Amsterdammers stonden tegen de degradatiekandidaat 1-0 voor en dus besloot Cruijff de elfmeter op een bijzondere manier te nemen. De Nederlander legde de bal klaar voor Jesper Olsen, die de grote rechthoek kwam binnengelopen. Olsen liet doelman Otto Versfeld op zich afkomen en tikte de bal vervolgens terug naar Cruijff, die de 2-0 op het bord schoot. De ruim 10.000 supporters in de Amsterdamse Meer dachten een primeur gezien te hebben, maar die had dus met honderd procent zekerheid heel wat jaren voordien plaatsgevonden.

De strafschop van Cruijff tegen Helmond Sport.

Dat Coppens de allereerste was die zo’n strafschop scoorde, is niet helemaal zeker. In 1944 zouden Bas Paauwe en Gerard Kuppen van Feyenoord zo’n alternatieve strafschop al eens hebben uitgevoerd tegen Sparta. Daar zijn echter geen beelden van. Datzelfde geldt voor de elfmeters in twee tijden van Johnny Newmann. De speler van Plymouth zou dit soort strafschop tot tweemaal toe hebben uitgevoerd. Een keer in 1961 met Wilf Carter tegen Aston Villa en drie jaar later met Mike Trebilcock tegen Manchester City.

Het kan al eens fout aflopen

Een strafschop in twee tijden (of zoals Coppens zegt: in drie tijden) nemen, is geen garantie op succes. Vraag dat maar aan Robert Pires en Thierry Henry. Op 22 oktober 2005 wilde het Arsenalduo een penalty op een slimme manier nemen, maar hun poging ging de geschiedenis in als een van de meest knullige strafschoppen ooit genomen.

De variant van Pires en Henry, die dus niet tot succes leidt.

Morgen een 'Wist je dat?' met Eddy Wauters als onderwerp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties