Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Stadium Lille M茅tropole
AA Gent paar maatjes te klein in beslissende wedstrijd
Steurbaut Kersten

Het Europese avontuur van AA Gent zit erop. In het noorden van Frankrijk heeft de kwalificatie voor de volgende ronde er nooit in gezeten. Lille speelde met de Buffalo鈥檚 als een kat met een muis. Bojan Jorgacevic moest zich drie keer omdraaien.

Kersten Steurbaut vanuit Rijsel

AA Gent droomde ervan om voor het eerst in twintig jaar nog eens Europees te overwinteren. Een puntje in het Noord-Franse Rijsel was voldoende voor de kwalificatie. Francky Dury koos er echter niet voor om de nul te verdedigen en zette met Elimane Coulibaly, Zlatan Ljubijankic en Yassine El Ghanassy drie aanvallers op het veld.

Blunderende Suler

Lille-trainer  Rudi Garcia verraste door topschutter Moussa Sow en kapitein Rio Mavuba op de bank te zetten. Op het veld was er echter niets te zien van een verzwakking bij de Franse comlpetitieleider. AA Gent werd in de eerste helft onder de voet gelopen en mocht na 45 minuten blij zijn dat het scorebord slechts 1-0 aangaf.

Na twaalf minuten had de openingstreffer al tegen de netten moeten hangen, maar Tulio De Melo profiteerde niet van heet Gentse fout en legde de bal tegen de paal. Ook Ludovic Obraniak trof nog een keer het doelhout en dwong Bojan Jorgacevic nog een keer tot een uitstekende parade. Een schot van Rode Duivel Eden Hazard zoefde naast.

Voldoende kansen dus voor een doelpuntje, maar toch hadden de Noord-Fransen een beetje hulp nodig om op voorsprong te komen. De Gentse verdediging zag sterretjes en het mag dan ook niet verbazen dat de 1-0 er kwam na een foutje. En het was opnieuw Marko Suler die boter op zijn hoofd had. De Sloveen wilde terugspelen op Jorgacevic, maar Obraniak onderschepte, omspeelde Jorgacevic en legde simpel binnen.

Van het kastje naar de muur

Optimisten droomden tijdens de rust nog van de kwalificatie. Het Gentse gevaar in de eerste 45 minuten beperkte zich echter tot een vrije trap van Randall Azofeifa en een schot van Tim Smolders. Ook voetballend hadden de Buffalo’s weinig in de pap te brokken. Het aanvallende trio zag amper een bal.

AA Gent mag uiteindelijk blij zijn dat het niet met zwaardere cijfers terug naar België moet keren. Het werd van het kastje naar de muur gespeeld. Pierre-Alain Frau maakte er al vroeg in de tweede helft 2-0 van na een nieuw foutje in de Gentse defensie, maar daarna stapelde Lille de gemiste kansen opnieuw op.

Obraniak degradeerde de Gentse pionnen tot figuranten, maar een tweede doelpunt was de Pool niet gegund. Een vrije trap belandde tegen de paal en een afstandsschot uit de tweede lijn zoefde maar centimeters over.

Hazard kreeg van Garcia nog een applausvervanging. Zijn vervanger Sow was nog een paar keer dicht bij de 3-0, maar – opnieuw – de paal en Jorgacevic beslisten daar anders over. In de slotminuten pikte de aanvaller toch nog zijn doelpuntje mee. Voor AA Gent kopte Bernd Thijs nog een grote kans over.

Toch mooie campagne

AA Gent mag terugblikken op een mooie Europese campagne met de uitschakeling van Feyenoord en de zege tegen Sporting Lissabon, maar in de laatste en beslissende wedstrijd was de Belgische bekerwinnaar meer dan een maatje te klein voor de competitieleider uit Frankrijk.