Interview "Ik wil Barcelona kloppen met Lokeren"

Steurbaut Kersten
| 28 reacties
"Ik wil Barcelona kloppen met Lokeren"
Foto: © SC

De Belgische competitie krijgt volgend seizoen een Zuid-Afrikaanse injectie. Lokeren strikte al twee talenten van de voetbalschool ASD Cape Town en begin juni wordt de overgang van twee andere spelers naar een ‘Belgische topclub’ bekend gemaakt. Wij schotelden het kwartet enkele vrag

Onbekend, onbemind en met een blanco voetbalpalmares. Zo streken de jongens van ASD Cape Town begin mei neer in het Sporta-centrum in Tongerlo. Twee indrukwekkende zeges tegen KV Mechelen (4-0) en Anderlecht (4-1) later verdwenen namen zoals Ayanda Patosi vlijtig in de notitieboekjes van binnen- en buitenlandse scouts.

Drie weken later zijn de namen van Patosi en drie ploegmaats – Ebrahim Seedat, Sive Phekezela en Lindani Ntamo – verhuisd van de notitieboekjes naar een contractvelletje. Patosi en Seedat krijgen volgend seizoen een zwart-wit shirt van Lokeren aangemeten, Ntamo en Phekezela krijgen bij een nog nader te noemen ploeg onderdak.

“Ik was zo opgewonden toen ik het nieuws van mijn transfer vernam”, zegt Patosi, die als een van de grootste talenten van Zuid-Afrika wordt beschouwd, aan Voetbalkrant.com. “Ik heb er altijd van gedroomd om in Europa te voetballen en ben Lokeren dan ook heel dankbaar voor deze kans.”

FANS

Jullie verbleven tien dagen in België. Hoe kijken jullie terug op die belangrijke periode?
Phekezela
: “Het is een schitterend land. Ik heb me er heel goed geamuseerd en voelde me er meteen thuis.De lokale bevolking stond meteen achter onze voetbalschool.”
Patosi: “Zelfs de kinderen supporteren voor ons. Het was net of ik in Zuid-Afrika aan het spelen was. Zo kon ik mij gewoon op het voetbal concentreren.”
Phekezela: “Er waren veel scouts aanwezig, maar we voelden geen druk. De coach zegt dat we iedere wedstrijd als een finale moeten aanvatten. Je weet nooit wie er aan de zijlijn je prestaties in de gaten houdt.”
Patosi: (lacht)Ik stelde me voor dat zij mijn fans waren. Zo was ik nog meer gemotiveerd. Voor ons vertrek naar België nam ik me voor dat ik niemand moest imponeren. Het belangrijkste was dat we als ploeg goed voor de dag kwamen.”
Ntamo: “Ik voelde geen druk, maar ik ben dan ook gewoon een kalme jongen.”

“We moeten onze voetjes op de grond houden. Er is nog een hele lange weg af te leggen.” (Ayanda Patosi begint nog niet te zweven na zijn transfer naar Lokeren)

Wat verwachten jullie van jullie transfer naar België?
Phekezela:
“Ik verwacht me aan een grote uitdaging. Het is voor een jonge voetballer nooit makkelijk om te verhuizen, maar ik kijk er naar uit om nieuwe mensen te ontmoeten en met andere spelers te voetballen. Het is een kwestie om kalm te blijven en de focus te houden.”
Seedat:  “Alle aandacht zal naar het voetbal gaan, maar ik ga zeker mijn familie missen. Zij zijn het belangrijkste in mij leven. Ik wil hen, mijn vrienden en ASD Cape Town trots maken.”
Patosi: “Ik ben ervan overtuigd dat Lokeren een belangrijke stap is in mijn carrière. Het is een unieke kans om mezelf in een professionele omgeving te ontwikkelen.”
Ntamo:  “Ik kan al niet wachten om mijn nieuwe ploegmaats te ontmoeten.”

Hoe belangrijk is het om te slagen in België?
Patosi:
“Het is belangrijk om te slagen, maar we moeten onze voetjes op de grond houden. Er is nog een hele lange weg af te leggen. Als ik later terugblik op mijn carrière, wil ik het gevoel hebben dat ik er alles heb uitgehaald. Het is nu onze taak om daar hard aan te werken.”
Phekezela: “We hebben al heel hard gewerkt om dit te verwezenlijken. Dan moet je deze kans ook met twee handen grijpen. Iedereen droomt ervan om in Europa te spelen.”

INSPIRATIEBRON

Jullie komen met vier naar België. Hoe belangrijk is de aanwezigheid van jullie ploegmaats?
Seedat:
“Dat mag je niet onderschatten. We leven al twee jaar dag in dag uit samen. We zullen voor elkaar een inspiratiebron zijn en met die jongens in de buurt zal ik me nooit eenzaam voelen.”
Ntamo: “Het is heel speciaal dat we met vier naar België komen, maar het draait niet alleen om ons. Het draait om het hele team van ASD Cape Town. De andere spelers, de technische staf. En ook onze familie.”
Phekezela: “De academie in Zuid-Afrika zal ook meer aandacht krijgen. Misschien kunnen er later nog andere spelers in onze voetsporen treden. Dat zou schitterend zijn.”

Wat weten jullie van België?
Allen:
“Ze hebben er goede chocolade.”
Phekezela en Patosi: “En we gaan in de Jupiler League spelen.”
Ntamo: “Ik heb al een paar wedstrijden gezien. Ik verwacht me aan een zware uitdaging.”
Phekezela:  “Voor de rest weten we er eigenlijk nog niet veel over.”

“Ik wil op het hoogste niveau voetballen, maar ik wil ook een bron van inspiratie zijn voor mijn landgenoten.” (Lindani Ntamo beschouwt het voetbal niet alleen maar als een spelletje)

Jullie zijn allemaal fans van Barcelona, heb ik gehoord.
Phekezela:
“Barça speelt uitstekend voetbal. Wie is er geen fan van? Mijn favoriete speler is Dani Alves."
Patosi: “Geef mij maar Xavi en Iniesta.”
Ntamo: “En natuurlijk Messi niet te vergeten.”
Seedat: (lacht)Ik ben fan van iedereen.”

KAMPIOEN

Waar dromen jullie nu van?
Seedat:
“Hopelijk kan ik een succesvolle speler worden met Lokeren.”
Patosi: “En de titel winnen.”
Phekezela: “Ik ben al blij met een basisplaats bij mijn nieuwe team.”
Patosi: “Ooit wil ik voor Barcelona spelen. Maar eerst wil ik hen met Lokeren eens verslaan, in Lokeren. Ik heb gehoord dat ze dat in het verleden al eens gelukt is.”
Ntamo: “Ik droom ervan om op het hoogste niveau te voetballen en een bron van inspiratie te zijn voor alle jongens in Zuid-Afrika. Voetbal kan de gemeenschap helpen en daar wil ik mee aan bouwen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties