Coaches eerste klasse laten van zich horen

Coaches eerste klasse laten van zich horen
Foto: © SC

De BFC Pro (vereninging van professionele Belgian Football Coaches) blies donderdagnamiddag verzamelen om zijn intentieverklaring wereldkundig te maken. Voorzitter Jacky Mathijssen ondertekende samen met KBVB-CEO Steven Martens het document.

Een korte samenvatting van de werking van de BFC: de coaches willen zich verenigen om het beroep van proftrainer te beschermen en verder te laten evolueren. Beerschot-trainer Jacky Mathijssen is de voorzitter van het orgaan. Hij wordt bijgestaan door vice-voorzitters Jan Ceulemans en Hugo Broos. Daarnaast zitten onder meer ook Glen De Boeck, Jan Van Winckel, Georges Leekens, Filip De Wilde, Hein Vanhaezebrouck, Marc Brys, Peter Maes, José Riga en Francky Dury in de Raad van Bestuur.

"Tot nu toe waren we bezig met de statutaire verplichtingen", opende Mathijssen de bijeenkomst. "Nu is het tijd om operationeel te worden. We willen met de KBVB op een positieve manier verder het beroep van de profcoach invullen. Hoe doen we dat? We laten regelmatig enquêtes onder onze leden rondgaan. Daaruit moet blijken hoe de coaches tegen bepaalde onderwerpen aan staan."

Zo blijkt uit een eerste enquête dat alle coaches het er roerend over eens zijn dat een eersteklasseclub een coach met een UEFA Pro Licence moet hebben. Maar ook dat de assistenten (minimum één) zo'n diploma moet hebben. En ook de verdere professionalisering van de rest van de technische staf komt aan bod.

Geen commentaar meer op scheidsrechters
Daarnaast wordt ook aan de omgangsvormen gewerkt. "Het is de bedoeling dat er geen commentaar meer wordt gegeven op de aanduiding van scheidsrechters en dat er voor, tijdens en na de match niet meer in discussie gegaan wordt met de ref. Maar natuurlijk zal dat ook een inspanning van ons eisen", lachte Brys, die daar de bevoegdheid toe heeft gekregen.

Momenteel zijn er 117 coaches die in aanmerking komen om lid te worden. Daarvan heeft een zestigtal reeds zijn steun toegekend. "Maar we hopen de rest ook nog te overtuigen", aldus Mathijssen. "En de deur naar de Waalse collega's moet ook nog opengebeukt worden. Dat is iets waar ik zeker belang aan hecht en dat in de toekomst nog moet worden verbeterd."

Vacaturebank
De steun van de KBVB is alvast verzekerd. "We gaan constructief samenwerken", aldus CEO Steven Martens. "De Bond staat heel positief tegenover dit project. Het is goed als een groep mensen zich structureert. Daarmee hebben ze een duidelijke stem in plaats van allemaal individuele stemmen."

En er zijn nog andere mogelijkheden. "Zo gaan we onze coaches de mogelijkheid geven om hun CV te uploaden in een vacaturebank. Die gaan we dan openstellen voor player agents. En zodra er een functie openkomt, in binnen- of buitenland, zullen ook onze coaches kandidaat zijn", aldus Van Winckel.

Ten slotte moet het BFC ook een beschermingsorgaan worden. "Onze coaches beschermen, maar ook straffen indien ze buiten de lijntjes kleuren. Hoe? Dat moet nog bekeken worden, maar samen kunnen we een individu het natuurlijk moeilijker maken om goed te functioneren."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties