Competitie: Europa League
Speeldag: 1/16 Finales (H)
Stadion: DSB Stadion
Sterk AZ deelt Anderlecht tik(je?) uit

Anderlecht heeft negentig minuten lang de wet van de sterkste moeten ondergaan. AZ speelde dominant en speelde heel wat kansen bij elkaar, maar kon er slechts één verzilveren via Maher. Paars-wit heeft nog steeds uitzicht op de volgende ronde, maar moet zich dan wel herpakken.

Johan Walckiers in Alkmaar

Anderlecht moest de wedstrijd aanvatten zonder Matias Suarez. De Gouden Schoen sukkelde heel de week met griep en koorts en werd door Ariël Jacobs op de bank gehouden. Zijn plaats werd ingenomen door Fernando Canesin. En daardoor werd het even zoeken voor de Brusselaars. De plaats die Suarez normaal gezien creëert voor de andere aanvallers werd deze keer niet getrokken.

Anderlecht bibbert achteraan
Voor de bal was er te weinig beweging en dat maakte dat paars-wit het vooral aanvallend moeilijk had. Defensief was het regelmatig alle hens aan dek geblazen en Holman had na twee minuten al eens van dichtbij over had geschoten. Zowel AZ als Anderlecht voetbalden geduldig, maar de thuisploeg verzorgde zijn opbouw beter. Het verschil tussen de twee leiders van de Lage Landen was in die eerste helft vrij groot, te groot zelfs.

AZ kreeg steeds meer vat op de wedstrijd en in de 35ste minuut resulteerde dat ook in een doelpunt. Wasilewski liet Holman voorzetten en in het centrum was Adam Maher, net opgeroepen voor Oranje - sneller op de bal dan Juhasz. Anderlecht kon daar weinig tegenover zetten en had nog geluk dat Juhasz in de slotminuut van de eerste helft een bal voor de lijn kon wegvegen of het had er beroerder uitgezien voor paars-wit.

Geen beterschap
Safari moest tijdens de rust vervangen worden en Deschacht mocht nog eens een helft meedoen. De routinier haalde Beerens uit de match, maar Holman kreeg aan de andere kant nog steeds veel te veel ruimte van Wasilewski en profiteerde daar ook van. Benschop kwam een voetje te kort om zijn voorzetschot binnen te duwen.

Dan toch maar proberen met Suarez voor de bleke Canesin moet Jacobs gedacht hebben. Anderlecht voetbalde net als zijn zieke artiest, te traag en met te weinig inspiratie. Alvarado moest na de wedstrijd waarschijnlijk niet eens een douche nemen, want enkel een kopbal van Gillet - heel centraal in doel - bracht hem even in de problemen. Mbokani, Gillet en Jovanovic kwamen bijna niet in het stuk voor tegen de stugge verdediging.

Ondertussen raakte ook Wasilewski nog kwijt met een blessure aan het hoofd. Anderlecht mag blij zijn dat het slechts met 1-0 wegkomt uit Alkmaar, want AZ had via Holman, Benschop en Altidore nog kansen om de voorsprong uit te diepen. Uitmatchen liggen de Brusselaars niet dit seizoen. In eigen stadion zal er echter uit een ander vaatje getapt moeten worden om dit AZ opzij te zetten.