engEngeland
oekOekraïne
1-0
Datum: 19/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Engeland wint en ontmoet straks Italië
Tomas Taecke
| 0 reacties
Engeland wint en ontmoet straks Italië
Foto: © SC

Engeland heeft in Donetsk dankzij een doelpunt van Wayne Rooney afstand genomen van gastland Oekraïne (1-0). Tegen de ontketende Oekraïners hielden de Britten uiteindelijk toch de kopjes boven water. In de kwartfinales mag de groepswinnaar in poule D het opnemen tegen Italië.

Tomas Taecke in Donetsk

Engeland had genoeg aan één punt tegen het gastland om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Oekraïne moest op zijn beurt winnen om die felbegeerde kwartfinales te bereiken. Bondscoach Blokhin was genoodzaakt om talisman Shevchenko op de bank te laten, Hodgson kon aan de overzijde wel rekenen op de beschikbare Walcott. Hij begon net als Carroll op de bank, dat had alles te maken met de terugkeer van de eerder geschorste Wayne Rooney.

Oekraïne had weinig te verliezen en kwam ook met die ingesteldheid aan de aftrap. De 'thuisploeg' eiste meteen het balbezit op en was na een handvol minuten ook voor het eerst gevaarlijk. Garmash ging zijn kans vanop afstand maar zag hoe zijn hard schot net naast ging. Even later kwam Parker gepast tussen toen Devic vanop de grote baklijn op doel kon vuren. De Oekraïners zetten hoog druk en lieten hun tegenstander weinig of niet voetballen. Konoplyanka en Tymoshchuk vuurden nog eens maar ook zij kenden geen succes. Gusev kwam uiteindelijk nog het dichtst bij een openingsgoal, maar zijn poging ging net over het doel van Hart.

Oekraïne deelt de lakens uit, Rooney scoort na de pauze

Pas op het halfuur kwam Engeland voor het eerst in de buurt van Pyatov. Rooney kreeg meteen de beste mogelijkheid in de partij aangeboden maar kopte van dichtbij onbegrijpelijk naast. Rooney had hier eigenlijk de score moeten openen na een prima voorzet van Young. Snel ging het opnieuw naar de overzijde, waar Hart goed reageerde op een schot van Yarmolenko. De Oekraïense storm ging voorbij het halfuur toch wat liggen, al leek elke tegenaanval in de Donbass Arena levensgevaarlijk. Na een onderhoudende eerste helft was de stand nog steeds in evenwicht waar vooral de Engelsen niet ontevreden over waren (0-0).

Na de pauze kregen de moedige Oekraïners meteen een dreun van jewelste te verwerken. Een voorzet van Gerrard waaide voorbij alles en iedereen tot bij Rooney aan de tweede paal. De spits kon van dichtbij binnenkoppen, Engeland had de bevrijdende openingstreffer beet (1-0). Oekraïne leek wat aangeslagen, Engeland kon nu veel hoger voetballen dan tijdens de eerste helft. Net toen de berusting er leek in te sluipen, stond Milevskiy plots vrij voor Hart. De spits kon binnenkoppen maar verzuimde. Nauwelijks één minuut later was Oekraïne nog dichter bij de gelijkmaker. Devic omspeelde Terry en verschalkte Hart, maar zag zijn zuiver doelpunt niet toegekend worden. Terry was teruggekeerd om de bal, die de doellijn reeds had overschreden, weg te werken. Engeland ontsnapte, Oekraïne werd onrecht aangedaan.

Zuiver doelpunt van Devic wordt niet toegekend

Na de magere beslissing van de lijnrechter teerde Engeland nog steeds op een magere voorsprong. Cole kreeg de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar zag hoe Pyatov zijn vluchtschot uit de benedenhoek dook. Aan de overzijde reageerde ook Hart goed toen Konoplyanka nog maar eens vuurde vanop afstand. De tijd tikte weg in het nadeel van de Oekraïners, die op dat moment waarschijnlijk nog niet wisten dat hen een geldige goal ontnomen was. Shevchenko en ook Nazarenko en Butko werden nog in de strijd gegooid, maar de druk die de Oekraïners voor de rust creëerden keerde niet meer terug. Hodgson gooide ook nog Carroll en Oxlade-Chamberlain in de strijd voor Welbeck en Rooney.

Een keer nog kon Shevchenko op hoekschop aan de eerste paal koppen maar ook zijn poging werd gekeerd. De Engelsen hielden uiteindelijk de hoofden boven water in de heksenketel die de Donbass Arena vandaag echt wel was. We onthouden de afgekeurde goal van Devic namens Oekraïne, dat vooral voor de pauze een geweldige indruk naliet. Engeland wint door de nederlaag van Frankrijk tegen Zweden dus groep D en mag als groepswinnaar naar de kwartfinales. In die tweede ronde wacht hen Italië, de tegenstander komende zondag in Kiev.












 

Opstellingen

Engeland Engeland

  Speler G Beoordeel
Hart Joe 90' -
Johnson Glen 90' -
Cole Ashley   90' -
Gerrard Steven 90' -
Terry John 90' -
Rooney Wayne 90' -
Young Ashley 90' -
Lescott Joleon 90' -
Milner James 69' -
Parker Scott 90' -
Welbeck Danny 82' -
  Bank G Beoordeel
Walcott Theo 21' -
Carroll Andy 8'  

Oekraïne Oekraïne

  Speler G Beoordeel
Pyatov Andrey 90' -
Selin Evgeniy 90' -
Khacheridi Evgen 90' -
Tymoshchuk Anatoli   90' -
Garmash Denys 78' -
Gusev Rolan 90' -
Yarmolenko Andriy 90' -
Milevsky Artem 77' -
Konoplyanka Evgen 90' -
Rakytskiy Yaroslav   90' -
Devic Marko 70' -
  Bank G Beoordeel
Shevchenko Andreï 20' -
Butko Bohdan 13' -
Nazarenko Sergey 12' -
Herbeleef Engeland - Oekraïne

Vooraf