tsjTsjechië
porPortugal
Datum: 21/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Kwart Finales
Ronaldo doet het nu ook tegen Tsjechië
Ronaldo doet het nu ook tegen Tsjechië
Foto: © SC

Bijna verguisd na de twee eerste matchen, maar na de volgende twee weer de redder des vaderland: ziedaar Cristiano Ronaldo. Ook tegen Tsjechië besliste hij de partij met de enige goal van de wedstrijd en trof hij enkele keren de paal.

Johan Walckiers in Warschau

Portugal begon met dezelfde elf aan de wedstrijd die Nederland naar huis stuurden. Aan Tsjechische zijde ontbrak opnieuw Tomas Rosicky, wel op de bank, maar niet fit genoeg om aan de wedstrijd te starten.

Het werd een heel zenuwachtig wedstrijdbegin waarin geen van beide ploegen de bal lang in eigen rangen kon houden. Bij Tsjechië stopte het meestal op veertig meter van het doel van de tegenstander en Portugal sloeg dan weer veel te veel het middenveld over. Gedurende twintig minuten was het wachten op een echte kans tot Darida vanop rechts toch eens een goede en scherpe voorzet kon afleveren: Baros kwam een voetlengte te kort om de bal naar doel te deviëren.

Ronaldo en de paal
En eindelijk kwam de match ook helemaal onder stoom. Ronaldo leek wakker geschoten en kwam ook helemaal alleen voor Cech, maar Webb had onderweg ook een fout gezien van de superster van Real Madrid. En ook had Cech een fantastische redding in huis op het schot. Het publiek in Warschau had het blijkbaar ook niet echt begrepen op Ronaldo, want hij werd regelmatig onthaald op een jennend 'Mes-si, Mes-si' van de Tsjechen en als we juist hoorden ook van de Polen.

Het leek de nummer 7 van Portugal alleen maar te inspireren nog meer ballen op te eisen, maar de Tsjechische defensie (en zijn persoonlijke waakhond: Gebre Selassie) leek voorlopig geen krimp te geven. De spieren in het dijbeen van Helder Postiga deden dat echter wel en de aanvaller moest nog voor de rust van het terrein gedragen worden. Hugo Almeida kwam hem vervangen. Ronaldo zorgde nog één keer voor opwinding door met een geweldige actie zich vrij te maken en de paal te doen schudden. Weer dichtbij, maar net niet...

Dan toch...
En Portugal bleef de enige ploeg die voor opwinding zorgde in de tweede helft. Eerst kopte Almeide krachtig over en daarna was het nog maar eens aan Ronaldo om de paal te raken, deze keer op vrije trap. Het begon blijkbaar op de zenuwen van CR7 te werken, want hij begon van uit elke hoek op doel te trappen. Het waren echter Nani en Moutinho die Cech tot zijn moeilijkste reddingen dwong.

Maar Portugal verdiende op een gegeven moment ook echt wel een voorsprong, want ook Nani en Meireles kregen nog een paar grote kansen. Tsjechië stelde daar weinig tegenover. Het kon dan ook niet blijven duren. Gebre Selassie liet Ronaldo (op een moment waarvan je dacht dat hij begon te wandelen) even aan zijn aandacht ontsnappen en Moutinho zorgde met de voorzet voor de rest. Cristiano dook op in de zestien en kopte via de grond krachtig voorbij een voor de rest foutloze Cech, de derde goal van Ronaldo in twee matchen en ook goed voor een plaats in de halve finales.

Opstellingen

Tsjechië Tsjechië

  Speler G Beoordeel
Cech Petr 90' -
Gebre Selassie Theodor 90' -
Kadlec Michal 90' -
Sivok Tomas 90' -
Limberský David 90' -
Plasil Jaroslav 90' -
Pilar Václav 90' -
Hübschman Tomas 86' -
Jirácek Petr 90' -
Darida Vladimír 60' -
Baros Milan 90' -
  Bank G Beoordeel
Rezek Jan 30' -
Pekhart Tomas 4'  

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Rui Patricio 90' -
Bruno Alves 90' -
Pepe 90' -
Coentrão Fabio 90' -
Veloso Miguel   90' -
Moutinho Joao A 90' -
Meireles Raul 88' -
Nani   84' -
Ronaldo Cristiano 90' -
Postiga Helder 39' -
  Bank G Beoordeel
Almeida Hugo 51' -
Custódio 6'  
Rolando 2'  
Herbeleef Tsjechië - Portugal

Vooraf