Corruptie bij FIFA: Zwitsers ontwaren beerput

Pieter Vierstraete
| 5 reacties
Corruptie bij FIFA: Zwitsers ontwaren beerput
Foto: © SC

Joao Havelange (96) en Ricardo Texeira (65) kregen enorme bedragen sportmarketingbedrijf ISL dat in ruil exclusieve rechten kreeg voor meerdere Wereldkampioenschappen. Zo laat het Zwitserse hooggerechtshof noteren.

Havelange is de voorganger van Sep Blatter en leidde de FIFA van 1974 tot 1998. Vandaag is hij nog steeds erevoorzitter van de wereldvoetbalbond. Ricardo Texeiera was vroeger voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond en ondervoorzitter van de FIFA.

Wanbeleid

Hun banden met het malafide Zwitserse sportmarketingbedrijf International Sport and Leisure (ISL) leverde hen, vooral tijdens de jaren ’90, respectievelijk 1,5 miljoen Zwitserse Frank (1,25 miljoen euro) 12,74 miljoen Frank (10,6 miljoen euro) op. Het corrupte wanbeleid van ISL leidde het bedrijf zelf naar een faillissement aan toen de schuldenberg tot 245 miljoen euro opgelopen was.

Teixeira zal het trouwens nooit leren want eerder dit jaar moest hij ontslag nemen als voorzitter van het organisatiecomité WK 2014 en de Braziliaanse voetbalbond na beschuldigingen van corruptie.

  

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties