Interview Heymans: "Veel geleerd uit vechten tegen degradatie"

Heymans: "Veel geleerd uit vechten tegen degradatie"
Foto: © SC

Lierse heeft met Jonas Heymans een bijzonder gemotiveerde speler binnengehaald. De 19-jarige verdediger speelde de afgelopen twee jaar voor Standaard Wetteren in tweede klasse en wil zich nu bewijzen op het hoogste niveau.

Heymans koos na zijn jeugdopleiding bij Gent er voor om op 17-jarige leeftijd naar Wetteren te vertrekken omdat hij er meer kansen zou krijgen. In die twee jaar speelde hij vijftig wedstrijden en deed hij een pak ervaring op. De jeugdinternational voelt zich dan ook klaar om weer de stap naar eerste te zetten. "Ik hoop veel bij te leren", zei hij aan onze redactie

Jonas, hoe verloopt de aanpassing?

Het is een grote stap, maar ik heb hem goed verteerd. Ik heb nog heel wat werk, want alles gaat hier sneller dan in tweede klasse, ook op training. De duels zijn harder en de balcirculatie een pak vlugger.

Vorig jaar bengelde je met Wetteren helemaal onderaan in tweede klasse. Nooit gedacht dat je jezelf aan het begraven was?

Met de club ging het inderdaad niet goed, maar persoonlijk ben ik blijven doorzetten en zo heb ik toch mijn doel bereikt. Ik heb er wel schrik van gehad. Je weet nooit of een eersteklasser wel naar de laatste van tweede klasse gaat komen kijken. Maar ik heb er het beste van gemaakt.

Het was niet je plan om twee jaar bij Wetteren te blijven?

Nee, na het eerste jaar was er interesse en wou ik ook weg, maar de club is op zijn strepen gaan staan en wilde niet dat ik vertrok. Ik heb me daar dan ook bij neergelegd en de knop omgedraaid. Ik heb tegen Wetteren gezegd dat ik het jaar erna sowieso zou vertrekken, transfervrij dan. Ik heb ook heel veel geleerd uit het vechten tegen de degradatie. Dat is een ervaring die ik meeneem voor de rest van mijn carrière. 

Je bent 19 jaar en hebt vijftig wedstrijden in tweede klasse op je CV staan. Niet slecht toch?

Dat is wel een pluspunt denk ik. Je hebt toch al iets bewezen. Alhoewel dat in eerste klasse niet veel meer meetelt, want het is toch een heel ander niveau.

Voel je dat Chris Janssens vertrouwen in je heeft?

Ja, zeker wel. Ik heb ook een gesprek gehad met hem voor ik naar Lierse kwam. Dat wilden we allebei. Het is een heel warme man die de jeugd een kans wil geven. En dat is toch iets wat ik nodig heb: dat vertrouwen. 

Denk je aan een basisplaats?

Misschien niet onmiddellijk, want ik heb toch nog een overgangsperiode nodig. Ik wil geleidelijk aan opbouwen. Je weet: je kan hoog klimmen, maar ook weer diep vallen. Maar ik wil het de trainer wel heel moeilijk maken.

Wat verwacht je van het seizoen van Lierse?

We hebben een heel jonge ploeg. De oudere, ervaren jongens zoals Fréderic Frans, Kris De Wree en Arjan Swinkels worden heel belangrijk. Op momenten dat het moeilijk gaat, zullen de jongeren zich moeten optrekken en vooral luisteren naar die mannen. 

Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?

Als ik heel wat bijgeleerd heb en toch wat minuten kunnen maken heb. Elke minuut is er één gewonnen voor mij. 

Je bent in mei ook het kwalificatietoernooi voor het EK met de -19 gaan spelen?

Ja, we verloren van Spanje en Italië en speelden gelijk tegen Armenië. We zijn dus uitgeschakeld. Jammer, maar het is nu zo. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties