Analyse Anders bekeken - Speeldag 1

Tomas Taecke
| 13 reacties
Anders bekeken - Speeldag 1
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Onze redactie neemt de voorbije speeldag elke maandag onder de loep. De evoluties op en rond de Belgische speelvelden worden voor u wekelijks anders bekeken.

De 'nieuwe' fans

Waasland-Beveren gaat een zwaar en lang seizoen tegemoet, zoveel is duidelijk. Waar het hen op speeldag 1 niet aan ontbrak, was meegereisde vocale steun. Terwijl het bezoekersvak in het Jan Breydelstadion doorgaans nauwelijks gevuld is, was de promovendus uit het Waasland met een goeie 800 toeschouwers naar Brugge afgereisd. De fans zetten het promotie-feest in de uithoek van het stadion lustig verder en bleven ook bij een 3-0-achterstand hun ploeg aanmoedigen. De Brugse fans zongen "Welkom in eerste klasse" maar dat deed hen maar weinig. Ook in de slotfase van de partij bleven ze hun ploeg onvoorwaardelijk steunen. Doelpuntenmaker Da Silva zei na de partij in gesprek met Voetbalkrant.com dat hun steun dit seizoen mogelijk cruciaal zal worden. Benieuwd of de geel-blauwe armada na vijf speeldagen nog steeds op post zal zijn bij uitwedstrijden. In de marge geven we ook mee dat Sporting Charleroi, dat nauwelijks abonnementen aan de man bracht, toch ook door een 400-tal fans gesteund werd Achter de Kazerne.

Doelpuntenrecord

Maar liefst 34 keer werd er dit weekend gejuicht op de Belgische voetbalvelden. Daarmee is het record van vorig seizoen meteen nietig verklaard. Het openingsweekend in de Jupiler Pro League had veel weg van een doorsnee speeldag in de Eredivisie. Veel goals langs weerszijden, wedstrijden die enkele keren kantelen en knotsgekke uitslagen. Of dit veel te maken heeft met de Nederlandse inbreng, moet later blijken. Helaas ging dit doelpuntenfestival ook gepaard met slecht, maar echt slecht verdedigen. De clubs die vier of vijf doelpunten wisten te scoren, gaven er enkele weg op banale wijze. Zelfs Club Brugge bood de bescheiden promovendus Waasland-Beveren een viertal loepzuivere mogelijkheden aan in eigen huis. Opvallend: slechts één 'Nederlandse' coach, de tot Belg genaturaliseerde Harm Van Veldhoven, wist zijn wedstrijd dit weekend winnend af te sluiten.

Vanhaezebrouck is het niet verleerd

Tijdens zijn maand vakantie is KVK-coach Hein Vanhaezebrouck duidelijk niet naar Lourdes, Compostela of Scherpenheuvel getrokken. De meester-tacticus, dat is de voorbije jaren gebleken, bezondigde zich op speeldag 1 opnieuw aan oeverloze kritiek aan het adres van de scheidsrechter en zijn assistenten. Ook voor de camera's was Hein niet te stoppen. Na een vraag over de arbitrale beslissingen werd de focus verlegd naar de sterke thuisreputatie van KVK, maar de verliezende bekerfinalist ging ongestoord verder met het spuien van zijn onvrede. De uitsluiting was overigens op zijn plaats, alleen moest niet Van Hout maar wel També van het veld gestuurd worden. Aan de overzijde was de tackle van Proto moeilijk te beoordelen, de doelman van paars-wit speelde in ieder geval eerst de bal.

Waar is Buysse?

Club Brugge haalde in het tussenseizoen een rasechte linksback met ervaring op het hoogste niveau naar het Jan Breydelstadion. Bart Buysse is bovendien een jongen van de streek die zijn jeugdopleiding op het toenmalige Olympia genoot. De Clubfans waren dolblij dat er eindelijk nog eens een streekgenoot in hun favoriete elftal zou spelen. De gewezen Tukker speelde alles in de voorbereiding totdat Jim Larsen overkwam van het Noorse Rosenborg. 'Jimbo Jet' werd snel centraal achterin geposteerd, overigens volledig terecht, waardoor Figueras naar links mocht uitwijken. Meteen einde oefening voor Bart Buysse, die sinds de Brugse Metten op de bank mocht plaatsnemen. Figueras ging tijdens die bewuste wedstrijd gruwelijk in de fout en was ook verantwoordelijk voor het tegendoelpunt dat Da Silva (W-B) zaterdag liet optekenen. De keren dat de Spanjaard de achterlijn haalde in 180 minuten waren ook op één hand te tellen.




 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties