Analyse Anders bekeken - Speeldag 2

Tomas Taecke
| 23 reacties
Anders bekeken - Speeldag 2
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Onze redactie neemt de voorbije speeldag elke maandag onder de loep. De evoluties op en rond de Belgische speelvelden worden voor u wekelijks anders bekeken.

De scheidsrechters

Dat er links en rechts opnieuw foute arbitrale beslissingen genomen werden, zijn wij als fans, liefhebbers, spelers, trainers en media genoodzaakt ons bij neer te leggen. Referees zijn ook maar mensen en zonder de hulp van videobeelden blijven hun fouten dan ook menselijk. Wel kunnen en moeten de scheidsrechters zich dringend 'menselijker' gaan opstellen. Bij Charleroi-Club Brugge begint het met een vroege gele kaart voor Ryan Donk. De verdediger vraagt om uitleg, maar wordt wandelen gestuurd. Bij het opstootje tussen Vazquez en Ederson wordt er door Dhr. Vandevelde enkel maar gezwaaid met de armen en ontbreekt elke toelichting. Als een politieagent op een druk kruispunt zwaaien onze scheidsrechters doorgaans maar wat in het rond. In de Premier League wordt elke fase op een volwassen en 'menselijke' manier door de dienstdoende referees netjes toegelicht en is het respect van de spelers en trainers dan ook navenant.

De coaches

Hein Vanhaezebrouck was dit weekend opvallend mild voor de debuterende scheidsrechter op bezoek bij Cercle Brugge. Het had misschien iets met de fantastische zege van KVK te maken, maar ditmaal had Hein vooral oog voor de prestatie van zijn team en in mindere mate voor de niet gefloten - minstens één - strafschop(pen) in het nadeel van Kortrijk. Zijn buurman op de persconferentie (Bob Peeters) luidde de alarmbel. "We moeten zien welke spelers er nog overblijven om Anderlecht te bekampen", klaagde Bob. Cercle telt welgeteld drie geblesseerde spelers: Mertens ligt er langer uit, maar Evens - weliswaar met masker - en Smolders kunnen zondag normaal gezien gewoon spelen. Dat Cercle ervoor kiest het dit jaar met slechts vijf à zes volwaardige verdedigers te doen, wist Peeters ook al voor aanvang van het seizoen. En dan was er nog de beslissing van Mario Been. De Nederlandse coach belette dat ook maar één van zijn spelers na afloop van de puntendeling in Leuven de hand van ref Boucaut ging schudden. Een voorbeeld voor de ontelbare jeugdvoetballertjes die over de Belgische voetbalvelden dartelen heeft de coach van Racing Genk daar alvast niet mee gesteld.

De teams

Veel beter dan een handvol teams, die een gooi doen naar PO1, is Zulte Waregem uit de startblokken geschoten. De zege tegen de Buffalo's was niet zo moeilijk te voorspellen, de manier waarop was uiterst typerend voor Essevee. Gesteund door het losgelaten publiek, dat maar al te graag een topploeg kopje onder laat gaan in de Gaverbeek, walsten de Zuid-West-Vlamingen over hun tegenstander. De club heeft zijn lesje geleerd en de ambitie van Zulte Waregem reikt dit seizoen niet verder dan de eerste kolom. Als de enthousiaste en hardwerkende club op die manier doorgaat moet die ambitie rond Nieuwjaar al bijgesteld worden. Essevee trekt volgend weekend naar het puntenloze Beerschot en ontvangt vervolgens in eigen huis de grote rivaal KV Kortrijk.

De fans

Zo goed als het aan de Gaverbeek gaat, zo slecht gaat het 30 kilometer verderop in Gentbrugge. De Buffalo-fans krijgen in het prille seizoensbegin al heel wat te verduren. De moeizame kwalificatie tegen een Luxemburgse amateurclub, de ontluisterende nederlaag in Videoton die het Europese avontuur hypothekeert en vervolgens een blamage aan de Gaverbeek. En toch gingen de handen zondagavond om 19.50u boven de hoofden op elkaar. Het uitverkochte bezoekersvak was vanop de pers- of hoofdtribune nauwelijks te horen tijdens de wedstrijd, maar na de partij was de steun van het Gentse legioen onvoorwaardelijk. Een mooi gebaar, in de wetenschap dat hun favoriete elftal er gedurende negentig minuten werkelijk niets van bakte.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties