Paul Put: "Veel bedreigd geweest"

Christophe van den Boom
| 19 reacties
Paul Put: "Veel bedreigd geweest"
Foto: © SC

Paul Put werd in 2007 voor het leven verbannen uit de Jupiler Pro League vanwege zijn rol in het omkoopschandaal in de zaak-Ye. Na vijf jaar praat hij voor het eerst openlijk over de gebeurtenissen en het effect op zijn leven.

“Sportief mag ik niet klagen, maar op sociaal en familiaal vlak is dat anders. Ik heb een tijd heel veel bedreigingen gekregen. Dat was met wapens, via de telefoon en zelfs met foto’s van mijn dochter aan de poort van de school. Uiteraard heb ik spijt van wat er gebeurd is en die bedreigingen kan je niet zomaar naast je neerleggen. Hoe sterk je ook bent...”, vertelt Put. “Ik neem nog altijd iets in om te kunnen slapen ’s nachts.”

Hij wilt zichzelf geen schuld opleggen. Naar eigen zeggen is hij het slachtoffer. “Ik ben vooral slachtoffer. De dingen die gebeurd zijn, waren zaken die niet door mij beslist waren. De lonen werden niet betaald en de spelers waren niet gemotiveerd. Ik was slachtoffer van het systeem, omdat wij het behoud in eerste wilde verzekeren en de supporters ook overwinningen wilden geven. We hebben toen een heel goed seizoen gedraaid en behaalden zelfs de halve finale in de Beker van België.”

Tweede kans

De trainer hoopt dat zijn zaak afgehandeld wordt en dat hij in België een tweede kans krijgt. “Ik vind dat iedereen een tweede kans verdient. Ik ben geen moordenaar of drugsdealer. Ik heb iets moeten doorstaan waar ik geen controle over had. Daarnaast zijn er andere mensen die ergere zaken hebben gedaan, die wel een tweede kans kregen.”

Afrika

Na de zaak Ye is de gewezen trainer van Lierse aan de slag gegaan in Afrika. “Eerst had Gambia mij uitgenodigd voor een gesprek voor de functie van bondscoach. Daar speel je gemakkelijk voor veel groter publiek en zie je taferelen die je hier niet ziet. Mensen die dingen naar beneden gooien om de spelers te intimideren of zelfs spelers die met wapens het veld opkwamen om de tegenstander te intimideren, waren daar heel normaal”

Intussen is hij bondscoach van Burkina Faso. “De Bond Van Burkina Faso wilde dat ik naar hier zou komen. En dat is goed uitgepakt, want we hebben ons geplaatst voor de Afrika Cup of Nations. Maar de druk is er wel zeer groot, zowel voor de trainer als de spelers", besluit Put.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties