Interview Mbokani: "Ik blijf tot juni"

Mbokani: "Ik blijf tot juni"
Foto: © SC

'Dieu' zal niet scoren in Genk. 'Dieu' pakte vorige zondag immers een domme gele kaart. "En daar verontschuldig ik me voor", slaat 'Dieu' mea culpa. Zondag kan Anderlecht alvast eens oefenen voor de maand januari wanneer hun topschutter weg is naar de Afrika Cup.

Mbokani ziet de topper tegen Genk aan zijn neus voorbij gaan. In het duel tegen Leuven pikte hij zijn vijfde gele kaart op. "Ik wist wel dat ik geen kaart mocht pakken, maar eens ik op het veld sta, ben ik daar niet meer mee bezig. Het is heel spijtig dat ik er niet bij ben, want Genk was voor de club een belangrijke wedstrijd. Op het moment dat de scheidsrechter de gele kaart bovenhaalde, dacht ik: "Wat doe je nu?". Ik zei hem nog dat ik geschorst ging zijn, maar hij antwoordde dat hij dat niet wist", beschreef Mbokani ons donderdagnamiddag.

Maar de Congolees verstopt ook niet dat hij een fout heeft gemaakt. "Ik wil me verontschuldigen voor die gele kaart. Ik kwam te laat en het was dus logisch. Ik heb ietwat het gevoel dat ik de ploeg in de steek laat. Ik moet die domme gele kaarten proberen vermijden. Dat is iets waar ik aan moet werken", zuchtte hij nog.

"Ik voel me goed in mijn vel bij Anderlecht"

Dat Anderlecht Mbokani gaat missen is een understatement. De aanvaller zit al aan veertien doelpunten, waarvan acht in de laatste zes duels. In de wedstrijd tegen Cercle Brugge scoorde hij niet, maar lokte wel twee strafschoppen uit. Hoezo, niemand is onmisbaar? "Ik ben nog steeds dezelfde Mbokani, maar ik heb wel rust gevonden. Anderlecht geeft me een goed gevoel, ze steunen me. Voor een match krijg ik heel wat sms'en van mensen binnen de club, maar ook van de bondscoach van Congo. Ik voel me heel goed in mijn vel en dat vertaalt zich ook op het veld", vertrouwde Mbokani ons toe. "Vorig jaar had ik nog moeilijke momenten (Mbokani zijn zoontje overleed, nvdr.), maar dit seizoen ben ik op mijn best. En als ik me goed voel, scoor ik."

"Sinds de eerste keer dat ik hier was, is er veel veranderd. Niet bij de club, maar vooral bij mezelf. Ik ben volwassen geworden. Iedereen maakt fouten als hij jong is. Jij hebt er toch ook gemaakt? Of ik daar nu spijt van heb? Nee, daar doe ik niet aan mee. Het verleden is het verleden. Daar moet je niet meer over mijmeren."

"Engeland draagt mijn voorkeur weg"

Mbokani speelt altijd, krijgt veel steun, scoort aan de lopende band en heeft een goed contract. Toch wil hij nog steeds vertrekken. "In januari? Voor mezelf heb ik uitgemaakt dat ik blijf tot het einde van het seizoen, behalve als er een exceptioneel bod komt. Ik weet dat ik hier goed zit, maar ik moet ook aan mijn carrière denken. Ik wil graag nog eens in Engeland spelen", gaf hij toe. "Dat is de competitie die mijn voorkeur wegdraagt, maar ook tegen Rusland zeg ik geen 'nee'. Frankrijk is dan weer wel uitgesloten. De Premier League is wel de prioriteit"

De kalmte die van hem uitstraalt, is dan ook opmerkelijk. En die kalmte vertaalt zich ook in doelpunten. De topschutterstitel is dan ook een doel op zich. Al wil hij het niet helemaal toegeven. "Ik mis toch enkele matchen door de Afrika Cup. Alle matchen zijn nu belangrijk voor me. Tegen Lierse kan ik nog scoren. De beste spits na mij: Vossen of Bacca. Ik wil wel topschutter worden, maar we zullen wel zien."

"Scoren is voor mij ook iets anders dan tien jaar geleden. Toen was het nog gewoon scoren. Nu besef ik dat elke goal die ik maak iets betekent voor het vervolg van mijn carrière en voor mijn familie. Het is nu dus belangrijker voor me geworden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties