Analyse De moeilijke keuze voor Mario Been

Fabian Morren
| 105 reacties
De moeilijke keuze voor Mario Been
Foto: © SC

Mario Been loodste Genk het afgelopen seizoen naar de bekerwinst. Veel belangrijker is de vraag: wat nu? Blijft Been ook volgend seizoen bij Genk of lonkt er een nieuw avontuur?

Door Fabian Morren

Mario Been stond niet meteen bekend als de meest gedisciplineerde voetballer. Het leverde hem de bijnaam Pietje Bell op. Pietje Bell is een personage dat bekend staat om zijn kwajongenstreken. Het is een bijnaam die Mario Been in Nederland lang achtervolgd heeft. Een waar hijzelf niet gelukkig mee is en die ook niet helemaal terecht is. Mario is immers echt wel een vakman.

Benteke
Been is het type coach dat graag zijn arm over de schouder van een speler legt. Luistert naar problemen, beschikt over de nodige empathie. Zo creëert hij een groepsgevoel en spelers die voor hem iets terug willen doen. We kunnen het wel over de sportieve resultaten hebben, maar de grootste verwezenlijking wat ons betreft is het groot maken van Christian Benteke. De spits – die nu zo hot is in Engeland – trapte nog geen deuk in een pakje boter eind 2011. Hij miste kansen die u en ik zouden afmaken. Erbarmelijk om naar te kijken. Been liet hem zonder verpinken staan, tot onbegrip van de fans. Mario zag als geen ander de kwaliteiten die Benteke bezat. Kijk even waar de aanvaller nu staat. In naam van Christian, de bondscoach en het bestuur (voor de vele centen): grazie mille, Mario!

Racing Genk was in 2011 de ideale ontsnappingsroute uit Nederland na een pijnlijk afscheid bij Feyenoord. Nu twee jaar later kan Been terugblikken op een behoorlijk tot goed traject. Vorig jaar werd Genk derde na prima play-offs. Al moet gezegd: het werd een uitputtend eerste jaar. Vlak voor de laatste wedstrijd in de reguliere competitie tegen AA Gent lag ‘Pietje’ (sorry Mario, we gebruiken het echt de allerlaatste keer) eigenlijk buiten. Genk won die wedstrijd uiteindelijk, maar dichter kan je eigenlijk niet bij je ontslag staan. Hier dient wel gepleit te worden verzachtende omstandigheden. Been moest overnemen van Frank Vercauteren, net na een kampioenenjaar. Bovendien bleef zijn selectie niet gespaard van blessures.

De belangrijkste verwezenlijking van Mario Been bij Genk is naast de beker het succes van Christian Benteke

De 'Hollander'
Dit jaar was er minder discussie rond Been. Al zagen we steeds meer de Hollander in Mario opduiken. Je moet je voorstellen: in 2011 was de communicatieve Been een verademing na Vercauteren – die voor de pers altijd wat stroever is. Been heeft altijd wat te vertellen – soms overgoten met een vleugje Rotterdamse humor. Fijn, daar hielden we van. Maar de Hollander in hem – die arrogantie weet u wel – die kwam in het voorbije seizoen al eens bovendrijven. Kritische vragen werden meermaals gepareerd met een kwinkslag. Nochtans zijn die vragen part of the job. Voor ons, maar ook voor trainers, spelers en bestuursleden. Van de fans krijgt hij voornamelijk het verwijt te weinig te roteren. Starten met het eerste elftal in de terugwedstrijd van de beker als je 0-5 (tegen Zulte Waregem, red.) voor staat. Dan heb je ook écht wel weinig geloof in je bankzitters.

Helemaal onrecht van spreken had hij uiteraard niet. Been overwinterde met Genk als enige Belgische club in Europa. Mooi, maar toch een kleine kanttekening over de tegenstanders: Sporting Lissabon zwalpte het hele seizoen en Basel (dat de halve finale haalde, red.) draaide pas op volle toeren nà de winterstop. Stuttgart was te pakken, zonder meer. Genk speelde echter een zeer zwakke terugwedstrijd en gaf de kwalificatie zo weg. Genk veroverde ook de beker. Een prijs waar Mario trots op mag zijn. Eentje die ook in Nederland werd opgemerkt. Als ultiem antwoord op zijn moeilijke jaren bij Feyenoord. Onderschat de eergevoelige Been niet. Dit heeft hem écht deugd gedaan. Bij geen enkele coach in België kunnen de ogen zo blinken als bij een zegepralende Been.

Toekomst
Die prijs is nu binnen. Wat rest Been nog in Genk? Aha, de titel! Klopt, maar hoe werkelijkheidsgetrouw is het om vooraf al titelambities uit te spreken met Genk? De Limburgers waren de voorbije drie jaar een constante factor in play-off I. Maar aan het seizoen beginnen met titelambities? Die durft men zelfs in Brugge niet meer uit te spreken. Kan en zal Genk zich zodanig versterken dat het straks opnieuw titelrijp is? Is het verstandig van Been om het risico te nemen en zo het seizoen teveel te riskeren? Oliedollars of een kans om door de grote poort terug te keren naar Nederland zouden een contractverlenging alsnog on hold kunnen zetten. Een titel met Genk zou uiteraard fabuleus zijn, een afscheid met de beker is evenzeer voortreffelijk. Super Mario staat voor zeer belangrijke beslissingsweken in zijn trainerscarrière.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties