Reactie Bondscoach België: "Met talent alleen kom je er niet"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Bondscoach België: "Met talent alleen kom je er niet"
Foto: © SC

België verloor gisteren met zware 1- 6 cijfers van Roemenië op het Europees Kampioenschap Futsal. Belgisch bondscoach Alain Dopchie was erg teleurgesteld en legt de vinger op de wonde. De Belgen missen efficiëntie.

Sander De Graeve in Antwerpen

"We zagen vandaag het verschil tussen amateurs en professionals", aldus Dopchie. "In de eerste helft hadden we een aantal kansen, maar de Roemenen kwamen twee maal over de middellijn en het stond 0-2. Als zij aan de eerste paal komen en de keeper komt uit, passen ze naar de tweede paal en is het goal. Wij proberen aan die eerste paal te trappen om te scoren. Zij maakten de goeie keuzes dat is het verschil."

Toch knokte België terug aan het begin van de tweede helft. "Ik zag dat het team goesting had om dit recht te zetten. Als die afgekeurde goal bij 1-3 er was ingegaan, konden we nog terugkomen. Daarna moesten we gokken met de vliegende keeper, dat lukt zo'n 15% van de keren dat je het probeert. Daar kwam weer de klasse van Roemenië bovendrijven. Die doelman recupereerde de bal en trapte hem binnen. Bij ons gaat zo'n poging doorgaans naast."

"Het maakt mij niet uit hoe we scoren"

"Wij willen het in België steeds te mooi doen", aldus Dopchie. "Die efficiëntie moet omhoog. Of we nu scoren met de kop, de knie, de voet of de arm als de ref het niet ziet, dat maakt mij niet uit. Die 1-6 is voor mij een logische uitslag. In België zijn onze spelers de ster en doen ze wat ze willen. Hier waren ze ook de ster, maar konden ze niet doen wat ze wilden. Ik hoop dat ze weten dat talent alleen niet volstaat."

De bondscoach was toch tevreden over de opkomst. "Ik wou tonen dat zaalvoetbal bestaat in België, dat is volgens mij gelukt. De mensen hebben spektakel gezien, futsal is helemaal anders dan voetbal, wat ik een saaie sport vind." Dopchie is een atypische coach. Hij blijft steeds zitten terwijl andere coaches druk langs de lijn staan te roepen. "Mijn werk is gedaan wanneer de match begint. Ik maak de beslissingen. Zico doet de wissels. Als ik nerveus word, wordt mijn team nerveus. Als het echt de spuigaten uitloopt zal ik wel rechtstaan en mijn ongenoegen uiten. Kalmte uitstralen is belangrijk."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties