Wie debuteerde als jongste bij de Rode Duivels?

bart ver elst
| 0 reacties
Wie debuteerde als jongste bij de Rode Duivels?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat Vincent Kompany zijn debuut maakte bij de Rode Duivels. Wij zochten voor u nog enkele opmerkelijke spelers die op jonge leeftijd debuteerden bij onze nationale ploeg.

Vincent Kompany

Kompany maakte dus exact tien jaar geleden zijn debuut in onze nationale ploeg. Met zijn 17 jaar en 314 dagen staat hij op nummer acht in de lijst van jongste Rode Duivels. De huidige kapitein van onze Duivels mocht voor de eerste keer opdraven in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk, en stond meteen ook naast Timmy Simons centraal in de verdediging. Kompany werd opgeleid bij Anderlecht en maakte in 2006 de overstap naar Hamburg, waar hij 2,5 seizoenen verbleef alvorens naar zijn huidige werkgever Manchester City te vertrekken. Ondertussen zit Vince the Prince aan 56 caps.

Anthony Vanden Borre

Met zijn 16 jaar en 187 dagen staat Vanden Borre op de tweede plaats in de lijst van jongste debuterende Rode Duivels. Amper vijf wedstrijden nadat hij zijn debuut voor Anderlecht had gemaakt werd hij geselecteerd voor België. De rechtsachter pakte zijn eerste speelminuten twee maanden later dan Kompany, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Turkije. Ondertussen heeft Vanden Borre al jaren niet meer voor de nationale ploeg gespeeld, hoewel er na zijn recente prestaties bij Anderlecht geijverd wordt om hem mee te nemen naar het WK in Brazilië. Na zijn jonge debuut bij Anderlecht maakte Vanden Borre omzwervingen bij Fiorentina, Genoa, Portsmouth, Genk om daarna opnieuw zijn carrière te lanceren bij Anderlecht.

Romelu Lukaku

Op nummer drie in de lijst staat niemand minder dan Romelu Lukaku. Hij was 16 jaar en 296 dagen oud bij zijn debuut voor de nationale ploeg. De Duivels speelden op 3 maart 2010 een vriendschappelijke interland tegen Kroatië waarin Lukaku meteen mocht starten van Dick Advocaat. Ondertussen scoorde Lukaku al vijf keer voor België. Slechts twee doelpunten daarvan waren in kwalificatiewedstrijden voor een groot tornooi, maar het waren er ook wel twee zeer belangrijke in het met 1-2 gewonnen duel in en tegen Kroatië, waardoor België zich kwalificeerde voor het komende WK in Brazilië.

Fernand Nisot

Nisot is tot op heden nog steeds de jongste speler ooit die debuteerde bij de Rode Duivels. Hij was  amper 16 jaar en 19 dagen oud toen hij in 1911 aan de aftrap kwam bij een vriendschappelijke interland tegen Frankrijk. De jongste Rode Duivel ooit speelde uiteindelijk 14 interlands en wist daarin 10 keer te scoren. Nisot speelde bij Léopold Club, een ploeg die na verschillende fusies nu in vierde klasse B speelt onder de naam Léopold Ukkel-Woluwe FC.

Paul Van Himst

Constant Vanden Stock was degene die Paul Van Himst voor het eerst selecteerde bij de nationale ploeg. In de interland tegen Nederland mocht hij nog niet meedoen, maar de oud-voorzitter van Anderlecht liet hem wel spelen in een interland tegen Zweden. Polle Gazon was toen 17 jaar en 17 dagen oud en staat hiermee vierde op de lijst. Na zijn carrière als speler werd hij trainer en plaatste hij zich onder meer met de Rode Duivels in 1994 voor het WK in de Verenigde Staten.

Zakaria Bakkali

Over het debuut van Bakkali is heel wat gesproken en geschreven. Hij stond namelijk voor de keuze tussen Marokko en België. Marc Wilmots selecteerde de vleugelaanvaller een aantal keer voor de Rode Duivels, maar hij moest afhaken wegens blessures. Uiteindelijk werd hij geselecteerd voor het tweeluik Kroatië-Wales in oktober 2013. In de thuiswedstrijd tegen Wales mocht Bakkali een kwartier voor het einde invallen en werd hij met zijn 17 jaar en 262 dagen nummer zeven op de lijst van jongste Rode Duivels.

Eden Hazard

17 jaar en 316 dagen oud was Eden Hazard toen hij onder René Vandereycken zijn debuut maakte in de interland tegen Luxemburg. Daarmee bekleedt hij een negende plaats in de lijst. Hazard begon te voetballen bij Stade Brainois en verhuisde later via Tubeke naar de jeugdopleiding van Lille. Daar groeide hij door tot het eerste elftal, werd hij beste speler in de Franse competitie en versierde hij zijn droomtransfer naar Chelsea, waar hij momenteel de pannen van het dak speelt.

Thibault Courtois

Courtois komt niet in de top tien van jongste Duivels terecht, maar hij is wel de jongste keeper die ooit voor België debuteerde. Hij was 19 jaar en zes maanden oud toen hij in het vriendschappelijke duel met Frankrijk mocht starten van toenmalig bondscoach Georges Leekens. Ondertussen is het algemeen geweten dat Courtois onze vaste nummer één is bij de nationale ploeg. In de kwalificatiewedstrijden om ons te plaatsen voor Brazilië stond hij alle wedstrijden onder de lat en slikte hij maar vier doelpunten. Nummer twee in het lijstje van jonge keepers is trouwens Michel Preud'homme. De huidige trainer van Club Brugge was 20 jaar en drie maanden oud toen hij debuteerde.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties