Mario Been, te veel gentleman

Robby Morren
Robby Morren
| 43 reacties
Mario Been, te veel gentleman
Foto: © SC

Mario Been is niet langer coach van Genk. Het bestuur behield, ondanks de desastreuze resultaten, maandenlang het vertrouwen in Mario Been, maar de Nederlander kon de Limburgse club niet meer op het juiste spoor krijgen. De kansloze nederlaag tegen Waasland-Beveren was de spreekwoordelijke druppel.

Door Robby Morren

Het Genkse bestuur oogstte lof bij heel wat analisten voor het vertrouwen dat het Mario Been in moeilijke omstandigheden bleef schenken. De situatie was al enkele keren precair maar de Nederlander leek alle stormen te overleven. Toen Genk de winterstop in moest met een schamele 3 op 21 na de 0-3 thuisnederlaag tegen Charleroi kwam algemeen directeur Dirk Degraen expliciet het vertrouwen in de coach uitspreken. Iets wat hij daarna nog verschillende keren zou doen.

De club analyseerde de situatie en kwam tot de conclusie dat de vele blessures een hele belangrijke oorzaak waren voor de tegenvallende resultaten. Na de winterstop moest het tij keren. Dat gebeurde niet. Oostende trapte de Genkse bekerdroom aan diggelen en in de competitie zorgden overwinningen tegen KV Mechelen en Lierse voor 6 op 18. 

Is het niet de taak van de coach zijn troepen met het nodige vertrouwen het veld op te sturen?

We herinneren ons de opluchting bij voorzitter Houben na de overwinning op Mechelen begin deze maand. "Ik ben blij dat we Mario aan boord hebben gehouden", klonk het toen. De nederlaag tegen Waasland-Beveren is de coach nu fataal geworden. Tijdens de persconferentie na die wedstrijd voelden we een vorm van berusting. "Je merkt dat de ploeg soms besluiteloos is en zonder enig zelfvertrouwen speelt. Als ik de jongens na afloop in de kleedkamer zag zitten, dan merk je dat er weinig vertrouwen is", vertelde de oefenmeester. Maar is het niet de taak van de coach om zijn troepen met het nodige vertrouwen het veld op te sturen? 

Deze spelersgroep heeft een type als Peter Maes of Guy Luzon nodig

Misschien was Mario Been wel te veel een gentleman voor deze kern. De echte vechtersmentaliteit kreeg hij maar moeilijk in de groep en dat stoorde ook de supporters die de indruk kregen dat niet alle spelers er altijd alles aan deden. Het Genkse bestuur gaat best op zoek naar een coach die de over-mijn-lijk-mentaliteit echt kan overbrengen op deze 'brave' spelersgroep, een type zoals Peter Maes of Guy Luzon die soms als gekken tekeergaan naast de lijn. Dat heeft deze groep nodig.

Mario Been bezorgde Genk mooie Europese campagnes en bekerwinst. Hij wilde graag donderdag nog geschiedenis schrijven met Genk door een ronde verder te geraken in de Europa League, maar wellicht zal Pierre Denier de blauwhemden voorbij Anzhi moeten loodsen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties