Analyse Kevin De Bruyne: de spelmaker die alles heeft

Timothy Collard
Timothy Collard
| 39 reacties
Kevin De Bruyne: de spelmaker die alles heeft
Foto: © Photonews

Marc Wilmots speelde Kevin De Bruyne in de oefenwedstrijd tegen Luxemburg uit in een vrije rol op het middenveld. De blonde middenvelder voelde zich vanaf minuut één in zijn sas en was over negentig minuten bekeken de beste Rode Duivel tussen de lijnen.

Door Timothy Collard

Tijdens de WK-kwalificatiecampagne speelde de bondscoach De Bruyne steevast uit als een flankspeler. Vanop die positie was het jeugdproduct van KVV Drongen, KAA Gent en KRC Genk vaak ontzettend beslissend. De Bruyne scoorde en liet scoren, sneed naar binnen, ging zijn man buitenom voorbij en noem maar op.

Een prima recept zeg maar. Maar toch wilde Wilmots het eens over een andere boeg gooien. Met een Hazard en Mertens in vorm en een gretige Januzaj die komt piepen bij de nationale ploeg, is de concurrentie op de flanken immers enorm.

Links, rechts en centraal

We beschikken over een ongeziene weelde op de aanvallende vleugelposities, en daarom wilde Wilmots wel eens zien wat De Bruyne in zijn mars had op de ‘10’. Maar tegelijkertijd wilde hij de middenvelder niet vastpinnen op die positie.

“Ik heb Kevin meermaals zien spelen bij VfL Wolfsburg, en daar duikt hij overal op: links, rechts én centraal”, aldus de bondscoach op één van de persconferenties voorafgaand op de oefenpot tegen Luxemburg.

Wilmots maakte zijn plannetje kenbaar aan De Bruyne, en gisteravond mocht die zich dan ook gaan bewijzen. Dag en nacht verschil met de speler die voor de jaarwisseling nog zat te verkommeren in de tribunes van Stamford Bridge, om het nog zacht uit te drukken.

De combinatie zoeken met Hazard en co

Akkoord, het was ‘maar’ tegen Luxemburg, het nummer 112 op de FIFA ranking. Maar De Bruyne spreidde zijn klasse tentoon, en liet alles heel simpel lijken. Passjes in één tijd, crosspasses van meer dan veertig meter, het was allemaal geen probleem voor onze landgenoot.

De Bruyne voldeed aan de eisen van Wilmots, en was regelmatig op de flanken te vinden, waar hij vlotte combinaties kon opzetten met Hazard, Mirallas, Chadli en Januzaj. Het samenspel met laatstgenoemde is voor verbetering vatbaar, maar het potentieel is zeker aanwezig. Twee zo vaardige jongens, dat moet namelijk wel goed komen.

Geslaagd debuut, nu graag meer van dat

Maar er is meer. Kevin De Bruyne is namelijk veel meer dan een ouderwetse spelmaker, die zich beperkt tot het strooien met heerlijke passjes. Aan zijn haarfijne techniek koppelt de Rode Duivel ook nog eens een enorm loopvermogen, en hij schrikt er niet van terug om ook verdedigend werk op te knappen.

Zaken die De Bruyne voornamelijk oppikte in de Bundesliga, waar je naast voetballen, ook vooral nog aan lopen en verdedigen moet kunnen denken. Nu is het zaak om deze goede prestatie door te trekken in de volgende oefenwedstrijden, maar een geslaagd debuut heeft de aanvallende middenvelder alvast achter de rug.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties