Voorzitter OH Leuven duidelijk in open brief

Mattias Verhaeghe
| 2 reacties
Voorzitter OH Leuven duidelijk in open brief
Foto: © Photonews

OH Leuven degradeerde onlangs naar tweede klasse. Er werd al heel wat gespeculeerd over de toekomst van de club, tegen de zin van OHL zelf. Daarom schreef voorzitter Jan Callewaert een open brief om voor iedereen duidelijkheid te scheppen.

“Nu de degradatie van OHL tot ieders ontgoocheling een feit is, is het belangrijk om volledige duidelijkheid te bieden over de situatie in en rond de club en wat de toekomst ons kan en moet brengen.”

“Tot mijn grote teleurstelling moet ik vaststellen dat men, zelfs vanuit de bestuurskamer en ook door mensen die beweren te handelen in het belang van de club, bewust verkeerde informatie en/of kwalijke geruchten verspreidt die de toekomst van OHL dreigen te ondergraven. Minstens geeft dit aanleiding tot verdeeldheid net nu we meer dan ook samen moeten werken. Ik heb lang gedacht dat ik de noodzakelijke hervormingen op een rationele manier binnen de club zou kunnen bespreken.”

“Niets is echter minder waar. Mede dankzij de actie van de supporters, begrijp ik nu dat ik enkel via deze open brief mijn eerbare intenties transparant kan overmaken. De voorgestelde structuurwijzigingen hebben slechts één doel: OHL opnieuw naar eerste klasse te brengen. Hetzelfde blijven doen en beter verwachten, lijkt mij niet verstandig.”

“Toen de club op één punt van degradatie stond in tweede klasse, werd mij als hoofdsponsor gevraagd om een extra stap te zetten en als aandeelhouder in de club te investeren. Ik heb dan Luc Denteneer en Jimmy Houtput overtuigd hetzelfde te doen en met veel enthousiasme en zonder veel vragen te stellen hebben wij die stap gezet. Voortbouwend op de waarden en principes van de club, en met de uitdrukkelijke steun van de stad hebben wij successen gekend. Leuven had gelijk, met de steun van de hele regio en zijn groeiend aantal supporters, een ploeg in eerste klasse.”

“De uitdaging bleef nog altijd om een stabiele eersteklasser te worden en te blijven. Daarom werden er nog investeerders aangetrokken in de CVBA die de verdere uitbouw mede mogelijk hebben gemaakt.”

“Welke waren nu die waarden en principes waarop dit overlegmodel was gebaseerd? Op basis van de clubwaarden TRAP (Team, Respect, Ambitie, Progressie) zou de club als volgt gestructureerd worden:

- Geen financieel bepalende of dominante aandeelhouder. Daarom was er gekozen voor een CVBA met sociaal oogmerk waarbij, ongeacht de geldinbreng, het aantal stemrechten beperkt is tot 10%.

- Er zouden geen leningen worden gegeven. Ofwel werd je sponsor ofwel bracht je kapitaal in. Daarom was er nooit een investeerder of sponsor die een vordering zou kunnen hebben op de club.

- De club moest tenslotte een breed maatschappelijk project zijn. Voetbal als motor om sociale doelen te realiseren.

Zolang de club (sportief) succesvol bleef, was het vrij eenvoudig om een consensusmodel te (blijven) handhaven. Maar dit jaar werd een moeilijk seizoen met dramatische gevolgen. Een beleid voeren, in overleg en consensus werd onmogelijk.”

“Om OHL terug naar eerste klasse te brengen, wat zeker onze gemeenschappelijke doelstelling is, zijn volgens mij, en ik word hierin gevolgd door de investeerders binnen de CVBA, volgende dringende acties nodig:

- Wijziging van de besluitvorming om een effectief beleid mogelijk te maken en op korte termijn beslissingen te kunnen nemen. Dit was zeker één van de oorzaken van het falend beleid, ook sportief.

- Om op te kunnen gaan zal er zeker nieuw kapitaal moeten worden aangetrokken (via bestaande en/of nieuwe investeerders). Met de huidige structuur en stemverhoudingen binnen de CVBA is dit (quasi) uitgesloten.”

“Deze voorstellen zijn noodzakelijk om onze doelstelling te kunnen realiseren en moeten nu op korte termijn worden beslist. Uiteraard moet dit gebeuren met respect voor alle die zich blijvend willen inzetten voor de club en haar basiswaarden. Alleen dan kunnen we deze stad, deze regio en zijn supporters geven wat ze verdienen: OHL in eerste klasse.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties