staStandard
zenZenit St Petersburg
0-1
Datum: 20/08/2014 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Vierde voorronde (Heen)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard beperkt schade tegen Lombaerts en co.
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Standard beperkt schade tegen Lombaerts en co.
Foto: © Photonews

Standard Luik was in de aanloop naar de clash met Zenit Sint-Petersburg vooral realistisch. Tijdens de wedstrijd bleek dat meer dan terecht. De Rouches werden af en toe van het kastje naar de muur gespeeld en kwamen weg met een 0-1 nederlaag.

Sander De Graeve en Cédric De Volder in Luik

Bij Standard kwam, na de mindere prestaties van het Luikse middenveld tegen Gent en in Moeskroen, aanwinst Faty meteen aan de aftrap. Het Russische sterrenensemble van Zenit telde naast de Hulks, Danny's, Tymoschuks en Garays van deze wereld één Belg. Nicolas Lombaerts stond in het hart van de defensie. Witsel was geschorst.

Standard moest meteen zijn meerdere erkennen in de Russen uit Sint-Petersburg. De Rouches kwamen er in het eerste kwartier helemaal niet aan te pas. In die eerste vijftien minuten telden we al een heleboel kansen voor de bezoekers. De beste kans was een schot van Hulk dat door Kawashima keurig uit de kruising gezweefd werd.

Twee minuutjes later was de Japanner er aan voor de moeite. Hulk zette een fantastische actie op links voort met een terugleggertje op Shatov. Die bedankte door Kawashima even te fusilleren. Zenit Sint-Petersburg kwam zo op een logische 0-1 voorsprong. De Russen speelden impressionant, zonder echt door te duwen. Om de weelde te illustreren: Anykov, Arshavin en Kerzhakov zaten gewoon op de bank.

Na goed een half uur kwam de partij iets meer in evenwicht. Zenit was nog steeds baas, maar Standard kon de blauwhemden al wat verder van het doel houden. Het werd ook iets bitsiger. Doelpuntenmaker Shatov kreeg stevige beuken van Mpoku en Van Damme. Hij deed er goed aan om even naar de linkerflank te verhuizen. Smolnikov kwam daardoor al iets hoger en werd bedankt met een al dan niet opzettelijke elleboogstoot van de Luikse kapitein. Van Damme stond toen al met geel.

Doelkader redt Standard

De eerste helft eindigde na wat fouten en discussies nog met een knal. Roldon, noeste werker voorin, testte het Luikse staal met een harde poging op de lat. De lokale nijverheid mocht opgelucht ademhalen, het doelkader bleef overeind. De rust werd gehaald met een, voor Standard gevleide, 0-1 op het bord.

Na de koffie kregen we hetzelfde spelbeeld. De bal ging naar de bezoekers, méér dan zestig procent balbezit, maar de grootste kans was meteen voor Tony Watt. De Schot kreeg de bal pardoes in de voeten van Fayzulin en mocht op Lodygin af. De doelwachter pareerde zijn schot. Daar bleef het een tijdlang bij wat aardigheidjes van de Rouches betrof. Al mocht de heruitvinding van de tackle met het hoofd vooruit door Ciman er wel zijn.

Standard kwam nog goed weg toen het Luikse staal voor de tweede keer getest werd. Danny knalde pardoes op de paal, Kawashima was geklopt. Standard kon er nog een raket van Luis, gestopt door Lodygin en een gevaarlijke kopbal van Ciman tegenover stellen, maar op meer dan een kleine nederlaag kon de thuisploeg geen aanspraak maken. Standard was vooraf realistisch in de communicatie en dat was geenszins overdreven. De 0-1 lijkt speelbaar op het eerste zicht, maar een zege zien we dit Standard niet boeken in Sint-Petersburg.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Kawashima Eiji 90' -
Ciman Laurent 90' -
Arslanagic Dino 90' -
Teixeira Jorge 90' -
Van Damme Jelle   90' -
Mpoku Paul José   90' -
Faty Ricardo   90' -
Louis Jeff 90' -
Lumanza-Lembi Tortol 71' -
Watt Anthony 65' -
De Camargo Igor 90' -
  Bank G Beoordeel
Mujangi Bia Geoffrey 25' -
Mbombo Lokwa Yanis 19' -
Fiore Corentin -  
Ono Yuji -  
Ajdarevic Astrit -  
Thuram-Ulien Yohann -  
Mmaee Samy -  

Zenit St Petersburg Zenit St Petersburg

  Speler G Beoordeel
Hulk A 90' -
Lodigin Yuri 90' -
Smolnikov Igor   90' -
Garay Ezequiel 90' -
Lombaerts Nicolas 90' -
Criscito Domenico 90' -
Shatov Oleg 82' -
Faizulin Victor 90' -
Tymoshchuk Anatoli 90' -
Alves Gomes Daniel Miguel   90' -
Rondón Salomón 90' -
Hulk 90' -
  Bank G Beoordeel
Ryazantsev Aleksandr 8'  
Rudakov Maksim -  
Anyukov Aleksander -  
Arshavin Andrey -  
Solovyev Ivan -  
Kerzhakov Aleksandr -  
Neto Luis -  
Herbeleef Standard - Zenit St Petersburg

Vooraf

Champions League

 Vierde voorronde (Heen)