Dossier video-referee: Het voetbal hinkt achterop

Tom Stroobants
| 10 reacties
Dossier video-referee: Het voetbal hinkt achterop
Foto: © SC

Voetbal is en blijft dé sport waar heel veel discutabele fases in voorkomen én waar de scheidsrechter die fases niet altijd even goed kan zien. In andere sporten wordt daarom de hulp van videobeelden ingeroepen. De voetbalwereld blijft daar, spijtig genoeg, nog in achterop hinken.

Buitenspelfases, strafschopfases, zware tackles, rode kaarten,… Het zijn fases die bijna elke wedstrijd (meermaals) voorkomen. Maar vaak zijn die moeilijk waar te nemen voor scheids- of lijnrechters. Hen voorzien van een hulpmiddel zou dus niet slecht zijn.

Welke fases?

Als de hulp van tv-beelden ingeschakeld wordt, kan tijdens de wedstrijd meteen ingegrepen worden om een foute beslissing recht te zetten op basis van die beelden. Er zullen natuurlijk altijd fases blijven bestaan waarover je kan discussiëren, maar het aantal foute beslissingen zal grotendeels afnemen.

Voor buitenspel moet het zeker mogelijk zijn. Nu moet een lijnrechter in een fractie van een seconde kunnen zien of een speler al dan niet offside liep. Terwijl het soms over enkele millimeters gaat. Videobeelden zouden hier 100% uitsluitsel over kunnen brengen. En het spel zou hier niet lang stil voor hoeven te liggen.

Discussie blijft mogelijk

Voor andere spelfases is het misschien iets moeilijker. Fouten en handssituaties zijn vaak ook nog mét tv-beelden moeilijk te beoordelen. Zo'n situaties zijn vaak voor discussie vatbaar.

Daarvoor zouden we dus misschien best gewoon blijven vertrouwen op het oordeel van de scheidsrechter. Maar je kan met beelden bijvoorbeeld wel al zien of een fout al dan niet in het zestienmetergebied gebeurd zou zijn.

Spookgoals in Genk

Het voorbije seizoen werden heel wat scheidsrechterlijke fouten gemaakt, die mét een video-scheidsrechter perfect vermeden hadden kunnen worden. Denk maar aan de spookgoals in Genk, of de duidelijke buitenspelgoal van KV Mechelen die over het lot van Cercle Brugge besliste.

De komende dagen gaan we dieper in op de toekomst van een video-referee in het voetbal. We laten verschillende experten en betrokken partijen aan het woord. U kan ons ook altijd uw eigen mening laten weten, door hieronder mee te discussiëren over het onderwerp.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties