Dossier video-referee: "Wachten tot FIFA toelating geeft"

Tom Stroobants
| 7 reacties
Dossier video-referee: "Wachten tot FIFA toelating geeft"
Foto: © SC

Robert Jeurissen was jarenlang scheidsrechter op het hoogste niveau. Toen hij zijn fluitje in de kast opborg, werd hij eerst lid en later voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie. In maart zette hij een stap opzij, maar hij heeft nog altijd zo zijn eigen visie. Ook over video-technologie.

“Uiteraard ben ik voorstander van het gebruik van videobeelden voor scheidsrechters”, begint Jeurissen zijn verhaal.

“Ik denk dat het goed zou zijn als we een voorbeeld zouden nemen aan het hockey. Wanneer er daar twijfel bestaat over een spelsituatie, kan een ploeg het oordeel van de scheidsrechter aanvechten via tv-beelden.”

Video-technologie kan enkel dienen voor duidelijke gevallen

“Ik denk niet dat het goed is om voor penaltyfases of een fout die een speler beging, tv-beelden te gebruiken. Bij zo’n fases gaat het vaak over de interpretatie van de scheidsrechter, dus is dat misschien geen goed idee.”

“Maar wel voor duidelijke gevallen, zoals buitenspelfases of duidelijk handspel dat de ref ontgaan is. Zwart-witsituaties dus eigenlijk.”

Maximaal 2 challenges per match

Hoe zou Jeurissen het dan aanpakken? “Een trainer kan bijvoorbeeld een aantal kansen krijgen om een beslissing van de scheidsrechter te herbekijken. Ik zou opteren voor maximaal één of twee per wedstrijd. Meer lijkt mij niet nodig."

"Of misschien is het beter als de kapitein van de ploeg die verantwoordelijkheid krijgt. Spelers staan namelijk veel dichter bij de fases en kunnen dus beter inschatten of de scheidsrechter het bij het juiste eind had.”

“Maar dat is iets wat men dan nog moet uitwerken natuurlijk, de procedure waarmee men de tv-beelden kan aanvragen", weet ook Jeurissen. "Dat zal allemaal via experimenten uitgetest moeten worden, op bijvoorbeeld jeugdtornooien. Ik denk niet dat je met zoiets kan starten op het hoogste niveau.”

De ex-scheidsrechtersbaas hoopt op de extra hulp voor de scheidsrechters. “Hoe meer hun fouten opgevangen kunnen worden, hoe minder kritiek zij zullen krijgen. De scheidsrechters moeten het aanvoelen als een ondersteuning. Het moet hun job wat makkelijker en aangenamer maken.”

Wachten op FIFA

“Ik denk wel dat de video-scheidsrechter iemand moet zijn die de arbitrage en het reglement perfect kent. Ofwel moeten ze nog actief fluiten op het hoogste niveau, ofwel moeten het mensen zijn die uit het vakgebied komen en bijvoorbeeld op pensioen zijn". Zo zou Jeurissen het dus invullen.

“Nu is het wachten tot de FIFA toelating geeft voor het gebruik van een video-referee. Wanneer het dat doet, denk ik dat het heel snel kan gaan. Als men de experimenten uitvoert op jeugdtornooien en nadien in een of andere competitie op het hoogste niveau, zou dat op één seizoen overal geïmplementeerd kunnen worden.”


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties