Dossier video-referee: "Pro League is absoluut voorstander van het gebruik van videobeelden"

Tom Stroobants
| 2 reacties
Dossier video-referee: "Pro League is absoluut voorstander van het gebruik van videobeelden"
Foto: © Photonews

Video-technologie zou de toekomst van het voetbal kunnen of moeten vormen. Met behulp van tv-beelden kan er meer rechtvaardigheid bekomen worden. Iets waar de clubs uit eerste klasse, uiteraard, voorstander van zijn. Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League, vertelt ons hun standpunt.

“Het is een publiek geheim dat wij graag zouden hebben dat er meer aandacht besteed wordt aan alle mogelijke middelen om een scheidsrechter te helpen. Wij van de Pro League zijn dus absoluut voorstander van het gebruik van tv-beelden”, is Sneyers duidelijk.

Focussen op juiste technologie

“Doellijntechnologie is voor ons eigenlijk geen oplossing. Het is een enorme investering met weinig rendement. Op één seizoen tijd gaat het misschien over een vijftal fases. Terwijl je met een video-scheidsrechter élke wedstrijd enkele zaken kan controleren.”

“We moeten focussen op wedstrijdbepalende fases. Is een bal al dan niet over de doellijn, is het wel of geen buitenspel en was de fout binnen of buiten het strafschopgebied. Situaties die geen impact hebben op het resultaat moeten niet gecontesteerd kunnen worden.”

Als er te veel spelsituaties aangevochten zouden worden, zou dat het spel niet ten goede komen volgens Sneyers. “Het mag niet zo zijn dat de invoering het spel veel gaat vertragen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Voor Sneyers speelt niet alleen de correctheid van de beslissingen een rol. “Iedereen kan meteen het juiste oordeel zien als er een foute beslissing werd genomen. Als je in het stadion zit, kan dat via sociale media bijvoorbeeld en anders op tv of internet. Enkel de scheidsrechter zelf kan dat niet.”

Het onrechtvaardigheidsgevoel zal afnemen

“Als hij zegt dat het A is, terwijl iedereen 10 seconden later weet dat het B was, is dat eigenlijk een beetje belachelijk. Iedereen heeft belang bij het aanstellen van een video-scheidsrechter en dus zeker ook de scheidsrechters zelf".

Volgens de directeur-generaal kan het ook een impact hebben op de veiligheid in het stadion. “De mensen zullen hun meer kunnen neerleggen bij een oordeel van de scheidsrechter. Het onrechtvaardigheidsgevoel zal waarschijnlijk afnemen."

Dossier ligt klaar

"Natuurlijk heb je met video-technologie ook niet altijd 100% zekerheid, maar we moeten toch streven naar zoveel mogelijk correcte beslissingen.”

“Het is afwachten wat de FIFA beslist. Als zij groen licht geven, kunnen wij een voorstel beginnen uitwerken. We hebben een heel aantal ideeën hoe we het zouden willen aanpakken, maar we weten dat het niet voor volgend seizoen is. Het is dus geen dossier dat zeer dringend is”, besluit Sneyers.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties