Dossier video-referee: "Het kan in het voordeel van de kleinere clubs uitdraaien"

Tom Stroobants
| 11 reacties
Dossier video-referee: "Het kan in het voordeel van de kleinere clubs uitdraaien"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In ons dossier over video-scheidsrechter moeten we natuurlijk ook de supporters aan het woord laten. Zij zijn zeker ook voorstander van het gebruik van tv-beelden, maar zien de functie ervan net iets anders dan andere partijen.

“Ik ben zeker voor het gebruik van tv-beelden”, vertelt Rudy Claessens, voorzitter van de Overkoepelende Supportersvereniging van Racing Genk. “Al is het wel afwachten voor welke fases die beelden gebruikt zouden worden en hoe vaak het spel daardoor zal moeten stil liggen.”

“Als spelers bij elke betwistbare fase gaan discussiëren, moet het spel om de paar minuten gepauzeerd worden. In dat geval weet ik niet of het een goede zaak zou zijn”, besluit Claessens.

Tv-beelden moeten vooral gebruikt worden voor overtredingen

In onze eerder verschenen artikels werd bijna steeds het gebruik van videobeelden voor overtredingen uitgesloten. Supporters denken daar duidelijk lichtelijk anders over.

“Een penaltyfase niet fluiten en daarna op de beslissing terugkeren lijkt mij moeilijk. Ik denk dat het vooral gebruikt moet worden voor overtredingen”, is Patrick Eeckhout van mening, voorzitter van de supportersfederatie van Club Brugge.

Opletten voor averechts effect

“Een scheidsrechter moet in een fractie van een seconde een fase beoordelen. Ik vind dat er ook voor overtredingen beroep gedaan mag worden op de video-scheidsrechter. We moeten denken aan de spelers en zo kunnen we hen meer beschermen. Ze zullen minder snel zo’n zware tackle uitvoeren.”

Al zullen de regels dan wel heel duidelijk afgesproken moeten worden. “En ze moeten voor iedereen gelden. Als dat niet gebeurt, kan dat wel eens een tegenovergesteld effect hebben en de scheidsrechter nog meer kritiek opleveren."

Het kan in het voordeel van de kleinere clubs uitdraaien

Ronny Duerinckx, voorzitter van de Waasland-Beverse supportersclub De Zuute, denkt dat een video-scheidsrechter een positief effect kan hebben op de sfeer in het stadion. "Ik denk wel dat de gemoederen misschien minder snel verhit zullen geraken in het stadion."

"Iedereen weet dan dat er beroep kan gedaan worden op de tv-beelden, dus zal er ook minder snel tumult ontstaan bij een discutabele fase." Maar hij ziet nog een anders positief punt. "Het spel zal er eerlijker aan toegaan. En dat zou wel eens in het voordeel van ons, de kleinere clubs, kunnen zijn."


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties