Datum: 13/10/2015 20:45
Competitie: EK Kwalificatie
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
De 'magische drie' trappen België naar de top van de wereld

België wint met 3-1 van Israël en wordt nummer 1 van de wereld

De 'magische drie' trappen België naar de top van de wereld
Foto: © photonews

Als u morgen wakker wordt, bent u inwoner van een land dat eerste staat op de FIFA-wereldranking. Ongelooflijk misschien als u alle kritiek van de laatste weken las, maar in de tweede helft namen de Rode Duivels makkelijk afstand van Israël. Genoeg om Duitsland te verdrijven van de eerste plaats.

Johan Walckiers en Diederik Geypen in Brussel

Wilmots is nog zoek naar het juiste evenwicht in zijn groep. Deze keer probeerde de bondscoach het eens met Nainggolan-Fellaini op het middenveld, Witsel kreeg wat verplichte rust. Achteraan tekenden schipper Kompany en krijger Lombaerts weer present.

Mertens met enorme misser

Het balvoordeel voor België in die eerste helft was overweldigend, de kansen niet. Nochtans waren we goed begonnen met Mertens die Ben Harush tot zoutpaal degradeerde na een goeie actie op rechts en was de uithaal van Nainggolan best niet slecht.

Maar het was wel even schrikken toen Zahavi na een kwartiertje een vrije trap pardoes op de paal schilderde. Intussen bleef het combineren tot aan de zestien, waar Lukaku echter niet altijd (weeral) de beste kaatser bleek. Het waren de meer gevleugelde spelers Mertens en De Bruyne die de defensie pijn deden.

Mertens had België altijd op 1-0 moeten zetten, maar liet dat liggen. De Bruyne ging op rechts vlotjes voorbij zijn man en bracht de bal perfect voor. De Napoli-winger hoefde enkel nog binnen te duwen, maar schoot onbegrijpelijk voorlangs. 

Lukaku te statisch

Het offensieve compartiment rendeerde niet en dat is een probleem bij deze Rode Duivels. Combineren op tachtig procent van het veld: geen probleem. Die twintig procent in de eindzone van de tegenstander: wel een probleem. Rond de zestien loopt het te veel en te vaak verkeerd af. 

Geen echte topspits, want Lukaku kon deze keer niet klagen over het aantal bruikbare ballen die hij kreeg. Met eentje of zo had hij toch altijd iets moeten kunnen forceren. Te statisch ook. Niet dat we Lukaku proberen af te breken, maar bij de Rode Duivels ontbreekt hij het vertrouwen dat hij bij Everton wel geniet.

Want dominant waren de Duivels. Israël gaf geen vier passes na elkaar zonder dat er een rode kous tussenzat. Maar vooraan was het probleem dat Lukaku constant voorin bleef en nooit afhaakte, wat al de ruimte dicht metste. In de tweede helft brak hij er al snel eens door op snelheid, maar de 'nummer 9' plaatste het leer naast een leeg doel.

Eén bevlieging van Mertens zette België echter wel op de eerste plaats van de wereldranglijst. Een paar knappe kapbewegingen en boem: naast de keeper in het kleine hoekje. Mertens vierde alsof hij net de goal van de kwalificatie gemaakt had. De opluchting was ook groot in het Belgische kamp.

We voelen ons nog niet nummer 1

Want ze hadden een feestavondje voorzien. Dimitri Vegas & Like Mike stonden klaar, maar eerst moesten De Bruyne en Hazard nog hun duit in het zakje doen De Bruyne met een gelijkwaardige vrije trap als tegen Andorra (2-0) en Hazard moederziel alleen voor de keeper. De 3-1 van Hemed was slechts een voetnoot.

Mooie score 3-0, maar we voelen ons wel nog niet echt de nummer 1 ter wereld. En we vermoeden de spelers ook niet, maar we leven op hoop.

Opstellingen

België België

  Speler G Beoordeel
Mignolet Simon 90' 6
Alderweireld Toby 90' 6
Kompany Vincent 58' 4.5
Lombaerts Nicolas 90' 6.5
Vertonghen Jan   90' 5.5
Nainggolan Radja   90' 7
Fellaini Marouane 66' 6
De Bruyne KevinA   90' 8
Mertens DriesA 90' 8
Lukaku Romelu 65' 4
Hazard Eden 90' 5
  Bank G Beoordeel
Meunier Thomas 32' 7
Origi Divock 25' 6
Witsel Axel 24' 7
Lukaku Jordan -  
Sels Matz -  
Bakkali Zakaria -  
Depoitre Laurent -  
Denayer Jason -  
Gillet Jean-François -  
Cavanda Luis Pedro -  
Boyata Dedryck -  
Kums Sven -  
Chadli Nacer -  

Israël Israël

  Speler G Beoordeel
Kial Biram 66' -
Marciano Ofir 90' -
Dgani Orel 90' -
Tibi Eitan 90' -
Ben Haim Tal 59' -
Ben Harush Omri 90' -
Yeini Sherran 77' -
Peretz Dor 90' -
Kayal Baram 90' -
Hemed Tomer 66' -
Zahavi Eran A 90' -
Ben Haim Tal 59' -
  Bank G Beoordeel
Rikan Avi   31' -
Damari Omer 24' -
Vermouth Gil 13' -
Elkayam Oded -  
Davidadze Ofir -  
Tzedek Shir -  
Melikson Maor -  
Kaat Roel -  
Haimov Guy -  
Dabbur Munas -  
Levi Barak -  
Herbeleef België - Israël

Vooraf

EK Kwalificatie