Voormalige topscheidsrechter komt met gouden raad: "We kunnen de strijd van de camera's nooit winnen"

Cédric De Volder
Cédric De Volder
| 4 reacties
Voormalige topscheidsrechter komt met gouden raad: "We kunnen de strijd van de camera's nooit winnen"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De voorbije weken kregen de Belgische scheidsrechters met regelmaat van de klok bakken kritiek over zich heen. De mannen-in-het-zwart steken momenteel de koppen bijeen, maar Tim Pots vindt niet dat er een crisis of dergelijke aan het woeden is. Integendeel...

Het Belgische scheidsrechterskorps bereidde het vervolg van het seizoen én de play-offs voor onder een Spaans zonnetje. Tim Pots liep er echter niet meer bij. De voormalige topscheidsrechter fluit niet meer op het hoogste niveau. 

"Als scheidsrechter hoopte ik altijd dat het op alle velden goed verliep", vertelt de inmiddels 41-jarige ref. "Ik treed op het hoogste niveau nog sporadisch op als vierde ref, maar ik duim nog steeds vurig voor mijn collega's."

Pots heeft - in tegenstelling tot een pak criticasters - niet het gevoel dat het niveau van de arbitrage de voorbije twee seizoenen achteruit is gegaan. "Iedereen focust op de laatste speeldag, maar ik vind bijvoorbeeld dat de scheidsrechters een goed 2015 hebben gedraaid."

"Er was kritiek, maar dat moet je kunnen relativeren. Weet je welke raad ik wil meegeven aan jonge refs? Laat de moed niet zakken als je eens niet die perfecte wedstrijd hebt gefloten. Het is namelijk onmogelijk om de strijd tegen de camera's te winnen."

Ongelukkig na een niet-perfecte wedstrijd? Het is onmogelijk om de strijd tegen de camera's te winnen

Tim Pots

Pots heeft ook een duidelijke mening over de felbesproken begeleiding van de scheidsrechters. "De begeleiding in vergelijking met pakweg tien jaar geleden is een pak beter. Maar die professionalering heeft ook financiële consequenties."

"Het is financieel simpelweg niet interessant om je leven op te zeggen om voluit voor een carrière als scheidsrechter te gaan. En zeker niet voor oudere mannen, die elders al een carrière hebben opgebouwd. Je bent minder beschikbaar voor familie en voor die andere werkgever."

Financieel niet interessant

"Het is een (goede) keuze om jonge gasten een kans te geven", besluit Pots. "Maar de poel moet kleiner. Je kan er toch niet van leven als je slechts elf aanduidingen per seizoen hebt? Bovendien moet je dan ook nog eens hopen dat je niet geblesseerd zal geraken."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties