Zit Kompany in hetzelfde schuitje als Robben en Vermaelen? "Er is een onderliggende, nog niet gedetecteerde problematiek"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 1 reacties
Zit Kompany in hetzelfde schuitje als Robben en Vermaelen? "Er is een onderliggende, nog niet gedetecteerde problematiek"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vincent Kompany stapelt in zijn carrière de blessures op. Ook nu weer groeien de twijfels om zijn EK-deelname door een aanslepend kuitletsel. Topsportconsultant osteopathie en kPNI Thomas D'havé merkt een opvallende tendens op bij de kapitein van de Rode Duivels.

"Hopefully the link between the immune system, low grade inflammation and muscle injuries is one of them", tweette D'havé die verbonden is aan kPNIBelgium, een klinisch praktijkencentrum dat (top)sporters en niet-sporters met terugkerende of chronische lichaamsklachten behandelt.

"Het symptoom is voor ons dikwijls niet het echte probleem", legt D'havé uit bij Voetbalkrant.com. "Als de symptomen in de spiergroepen zitten en het ene na het andere spierletsel veroorzaken, dan is er heel vaak een sluimerend, onderliggend probleem, dat alle energie opvreet."

Een laaggradige ontsteking die geactiveerd blijft, breekt voortdurend bot of spieren af

- Thomas D'havé

"Bij bijvoorbeeld een griepje is het normaal dat de spieren opgebruikt worden ten voordele van het immuunsysteem. Als dat kort duurt, is dat geen probleem. Als de laaggradige ontsteking echter elke dag opnieuw geactiveerd blijft, wordt er voortdurend iets afgebroken. Bij sommige spelers is dat bot, bij anderen spieren, of nog iets anders."

Het immuunsysteem kan door verschillende factoren geactiveerd blijven. "De levensstijl, een verstoring van het bioritme, een overdreven inname van bepaalde voedingsstoffen als koolhydraten, etc."

Via verbeterde bloedanalyses worden dergelijke gevallen steeds beter opspoorbaar

- Thomas D'havé

"Net als bij Robben en Vermaelen is er een onderliggende, nog niet gedetecteerde problematiek, die niet op de plaats van het symptoom zit", meent D'havé, die consultant is voor onder meer Ajax en West Ham United."

"Dat kan de keel, de darm of een andere plek zijn. Deze casuïstiek kunnen we meer en meer in kaart brengen."

"Het is moeilijk om er iets over te zeggen, als je de speler niet zelf onder handen hebt genomen. Maar ik zie wel bepaalde patronen en tendensen terug. Ik hoop voor Kompany dat hij weldra van zijn blessurelast verlost is." 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties