Anderlecht, Club en de rest gaan zo Europese grootmachten achterna: "België is er klaar voor"

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 11 reacties
Anderlecht, Club en de rest gaan zo Europese grootmachten achterna: "België is er klaar voor"
Foto: © photonews

U heeft ze vast wel opgemerkt bij de foto's van de winterse oefenstages. De gps'en die de spelers van onze eersteklassers rond de borst droegen. Een evolutie waarmee België aan een heuse inhaaljacht is begonnen.

Het Leuvense TopSportsLab startte in 2009 met de begeleiding van een zevental Eredivisieploegen. "Daar was de vraag om hen op fysiek vlak te ondersteunen van in het begin groot", legt Steven Probst uit. "België was op dat moment niet klaar voor die stap. Nu wel"

De traditionele fysieke testen en preventieve screening aan het begin van het seizoen kennen we allemaal. Maar daar stopt het niet. "Dat is slechts een startpunt. Je moet de evolutie gaan monitoren."

"Binnen teamsporten worden de fysieke aspecten steeds meer geïndividualiseerd. Op basis van gps-monitoring wordt de 'carrosserie' in de gaten gehouden. Hoe de spieren en gewrichten de training verteren. De hartslagmonitoring controleert dan weer de 'motor', hoe het hart reageert."

"Zo kan je zien wie te veel of te weinig traint, wie het - bijvoorbeeld wegens slaaptekort - moeilijk heeft met een bepaalde training en welke jongens een extra fysieke prikkel kunnen gebruiken."

De gps-monitoring is niet meer weg te denken bij topclubs als Barcelona, Man City en Juventus. Ook een resem Belgische clubs als onder meer Anderlecht en Club Brugge volgden al. De wetenschappelijke opvolging is groeiende en de FIFA keurde onlangs het gebruik van de gps toe tijdens wedstrijden."

"Een studie toonde bovendien aan dat in de Premier League het aantal sprints op tien jaar tijd met 30 procent is gestegen. Het voetbal is intensiever en spelers worden meer en meer atleten", besluit Probst.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties