Volgens deze advocaat is een snelle oplossing mogelijk voor Antwerp en Eupen

Maarten Pottie
| 12 reacties
Volgens deze advocaat is een snelle oplossing mogelijk voor Antwerp en Eupen
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Over de zaak rond WS Brussel is al heel wat inkt gevloeid, maar het laatste woord is er nog lang niet over gezegd. Volgens Jorgen Van Laer, advocaat van Act as One, spreken de precedenten in het nadeel van de ploeg van trainer John Bico. Hij vindt dat de secretaris-generaal van de KBVB zijn injunctierecht moet gebruike

Van Laer is geen advocaat van de club Antwerp, maar hij kon het vonnis van de Geschillencommissie inkijken en stelde een aantal fouten vast. Volgens hem hielden ze geen rekening met precedenten omdat twee van de drie personen die de commissie hebben voorgezeten te onervaren waren. "Het is niet te geloven dat een zaak van deze omvang niet wordt behandeld door meer ervaren leden van de commissie", aldus de strafpleiter op ATV.

Precedenten

Volgens Van Laer hield de Geschillencommissie geen rekening met de zaak uit 2013 tussen Oudenaarde en Woluwe, de voorloper van WS Brussel. "Een speler van Woluwe was niet speelgerechtigd, Oudenaarde ging in beroep en kreeg extra punten van de commissie. Heist tekende daarop verzet aan en kreeg gelijk. Toen besliste het BAS dat er punten mogen worden afgetrokken bij een club die in de fout gaat, maar dat er dan geen extra punten worden toegekend aan de andere club."

En er is nog een precedent dat in het voordeel van Antwerp en Eupen kan uitdraaien. Zo kon Union aantonen dat de bond slecht had gecommuniceerd over de speelgerechtigdheid van een speler, waarna de Geschillencommisie besloot geen punten af te trekken bij Union.

Injunctierecht

De grootste hoop op een snelle beslissing ligt volgens de advocaat bij Gérard Linard, secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond (KBVB). Linard kan zijn injunctierecht inroepen omdat competitieverstoring dreigt. "Deze schande zo laat op het seizoen kan toch niet zo blijven. Gebruik het injunctierecht en haal de fouten uit deze rechtspraak."

Het positief injunctierecht is, in België, het recht van de Minister van Justitie om aan de procureur de opdracht te geven een bepaalde zaak (individueel dossier) te onderzoeken en/of te vervolgen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties