Wetsvoorstel op tafel dat RSZ en fiscale voordelen aanpakt: geen sociale zekerheid van 868 euro meer als je 100.000 euro verdient

Redactie
| 36 reacties
Wetsvoorstel op tafel dat RSZ en fiscale voordelen aanpakt: geen sociale zekerheid van 868 euro meer als je 100.000 euro verdient

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar dat de Belgische clubs hun manier van werken grondig zal doen veranderen als het erdoor komt. CD&V wil immers een grondige hervorming van de voordelen voor sportclubs.

Parlementsleden Roel Deseyn en Stefaan Vercamer van CD&V willen de lagere RSZ-bijdrage aanpakken. Ze willen de korting op de bedrijfsvoorheffing van tachtig procent aan veel strengere voorwaarden onderwerpen.

Sportclubs mogen het bedrag dat ze nu daaruit besparen besteden aan sporters van jonger dan 26 jaar, CD&V wil dat omlaag naar 19 jaar om zo meer investeringen in de jeugdwerking te verkrijgen.

Ook de sociale zekerheid moet eraan geloven. Nu moeten sporters maximum 868 euro per maand betalen, hoeveel ze ook verdienen. Als je weet dat sommigen 100.000 euro verdienen, lijkt dat wel scheef getrokken als je weet dat een gewone werknemer 38 procent betaalt. 

Grootverdieners moeten meer betalen

CD&V stelt nu voor om dit voordeel enkel nog toe te staan aan sportbeoefenaars die minder dan 6.800 euro per maand verdienen. "De voorbije tien jaar kostten de voetballonen de Schatkist ongeveer één miljard euro aan belastinggeld. We willen opnieuw een rechtvaardige spanning creëren ten aanzien van andere jobs. Daarbij raken we niet aan de kleinere clubs en minder verdienende sporters, die de steunmaatregelen wel degelijk nodig hebben", zegt Vercamer in Het Nieuwsblad.

Sporters die niet uit de EU komen zouden ook anderhalve keer het gemiddeld loon per sporttak moeten krijgen. In het voetbal is het gemiddeld jaarloon 337.000 euro. "Het lage minimumloon nu is voordelig voor clubs die zo spelers aantrekken in de hoop hen later met winst te kunnen verkopen. Daar worden niet de spelers, maar wel de makelaars en clubs beter van”, aldus Deseyn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties