Primeur voor België: EA Sports geeft toe en schaft FIFA-punten definitief af in ons land

Yannick Lambrecht
Yannick Lambrecht
| 17 reacties
Primeur voor België: EA Sports geeft toe en schaft FIFA-punten definitief af in ons land
Foto: © SC

Grote doorbraak in de gamewereld: België wordt vanaf 31 januari het eerste land waar de zogenaamde 'loot boxes', een vorm van gokken met echt geld, op FIFA 19 afgeschaft worden. Dat maakte spelontwikkelaar EA Sports dinsdag officieel bekend.

Allereerst, voor de leken: FIFA-punten zijn in het spel te koop voor echt geld en dienen om pakketten en betere spelers te krijgen. De kosten voor een competitief team kunnen echter al snel oplopen tot duizenden euro's en dat vormt in tegenstelling tot wat EA zelf beweert een enorme bron van inkomsten. In onze review van FIFA 19 noemden we het zelfs "een schaamteloze melkkoe." (lees hier meer)

Terwijl EA op de vele kritiek bleef antwoorden dat het 'simpelweg een onschuldig onderdeel van het spel is', waren verschillende Europese landen van oordeel dat het gaat om een pure vorm van gokken en dan nog met minderjarigen als doelpubliek. België is nu het eerste land dat de strijd tegen EA wint.

Wat betekent dit concreet voor de Belgische spelers van FIFA 19?

Vanaf 31 januari 2019 worden de FIFA-punten integraal verwijderd uit het spel en kan je enkel nog munten en nieuwe spelers verdienen door het spel effectief te spelen. Alles wat je de voorbije maanden op die manier kocht, mag je wel gewoon houden. Verder blijft de spelmodus Ultimate Team beschikbaar.

Het volledige communiqué van EA Sports:

"Na verdere gesprekken met de Belgische autoriteiten, hebben we besloten om geen FIFA-punten meer te koop aan te bieden in België. We zijn bezig om deze veranderingen door te voeren tegen 31 januari 2019, zowel in onze FIFA console- als PC games."

"Dit betekent dat spelers in België geen punten meer zullen kunnen kopen om FIFA Ultimate Team pakketten te verkrijgen. Spelers hebben wel nog steeds toegang tot de Ultimate Team spelmodus en kunnen met hun huidige spelers verder spelen. Alle inhoud van het spel kan, zoals altijd het geval geweest is, gewonnen worden door het spel te spelen en spelers kunnen blijven gebruikmaken van munten en de transfermarkt."

"Alle spelers in België die bestaande FIFA-punten in hun account hebben, kunnen deze blijven gebruiken, maar ze zullen er geen meer kunnen kopen. We wensen onze verontschuldigingen aan te bieden aan onze spelers in België voor het ongemak dat deze wijziging met zich meebrengt."

"Wij streven ernaar om onze spelers keuze, billijkheid, waarde en plezier aan te bieden in al onze games. We geven hen niet alleen verschillende opties voor de manier waarop ze spelen, maar we nemen bovendien ook de kansen per pakket op in onze games voor de transparantie die onze spelers wensen om weloverwogen inhoudelijke keuzes te maken."

"Hoewel we deze stap zetten, zijn we het niet eens met de interpretatie van de wet door de Belgische autoriteiten en blijven we zoeken naar meer duidelijkheid hierover. De impact van deze wijziging op FIFA Ultimate Team in België heeft geen wezenlijke impact op onze financiële prestaties."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties