PROFIEL Dinamo Kiev: Jong talent dat klaar is om de top te halen

Arjen T'Sjoen
| 9 reacties
PROFIEL Dinamo Kiev: Jong talent dat klaar is om de top te halen
Foto: © photonews

Voor Club Brugge staat vanavond een erg belangrijke wedstrijd op het programma in de derde voorronde van de UEFA Champions League. Het neemt het op tegen de 15-voudige landskampioen van Oekraïne: Dinamo Kiev.

Korte historie

Dinamo Kiev staat uiteraard al jaren aan de top van het Oekraïense voetbal. Ze pakten in hun historie 15 keer de landstitel en wonnen 11 keer de beker. De laatste titel dateert wel alweer van 2016, de laatste jaren is hun rivaal Shakhtar Donetsk oppermachtig in de Premier Liga.

Dit seizoen lijkt Dinamo Kiev wel opnieuw klaar om een woordje mee te spreken in het titeldebat. Ze versloeg Shakhtar Donetsk al in eigen huis in de Supercup en wonnen met duidelijke cijfers hun eerste twee wedstrijden in de competitie.

Tegen Belgische tegenstanders

In de geschiedenis van de Europa League en Champions League kwamen al heel wat Belgische ploegen de Bilo-Syni tegen. 

De eerste keer was in de UEFA Cup in het seizoen 1992/1993 tegen RSC Anderlecht. Paars-wit won beide confrontaties makkelijk met 2-4 en 3-0. De laatste keer kwam Racing Genk hen tegen in de groepsfase van de Europa League in 2013, Genk won beide wedstrijden met 3-1 en 0-1.

Opstelling

Dinamo Kiev koos de laatste jaren voor een andere filosofie. De dure buitenlandse aankopen (genre Dieumerci Mbokani en Niko Kranjcar) werden gemeden en werd gekozen voor talent van eigen bodem. Dat zorgde de voorbije jaren af en toe voor mindere prestaties, maar het team lijkt er nu wel echt te staan. 

Onder de lat staat Denys Boyko die in de winter van 2018 eventjes in de belangstelling stond van Club Brugge, toen koos blauw-zwart voor Vladimir Gaboelov en Kenneth Vermeer. Boyko keerde na een periode bij Dnipro, Malaga en Besiktas terug in de Oekraïense hoofdstad.

7 spelers uit eigen jeugd

Centraal achterin kiest coach Aleksandr Khatskevich meestal voor de ervaren Hongaar Tamas Kadar en jeugdproduct Mykyta Burda. Op de backs staan Tomasz Kedziora (een vaste waarde in het nationale elftal van Polen) en nog een jeugdproduct, namelijk de pas 20-jarige Vitalii Mykolenko. Hij heeft een enorm loopvermogen en een goede voorzet in de benen. 

Op het defensief middenveld brak vorig seizoen plots de 22-jarige Volodymyr Shepeliev door. Hij maakt bijzonder veel meters en heeft een erg energieke speelstijl. Net zoals Mykolenko en Burda komt hij uit de jeugd van Dinamo. Voor Shepeliev staat de kapitein Serhii Sydorchuk en de makkelijk scorende Vitalii Buialskyi.

Voorin loopt dan nog het grootste talent van allemaal rond: Viktor Tsyhankov. Hij nam vorig seizoen op pas 19-jarige leeftijd al regelmatig de aanvoerdersband over van Sydorchuk en maakte in alle competities samen 20 doelpunten en gaf 17 assists. Hij miste de seizoensstart met een blessure, maar is fit voor vanavond.

Verder zien we voorin de bijzonder sterke en hard werkende Artem Biesiedin. Hij weegt op de defensie waardoor Tsyhankov en Verbic vaak meer ruimte krijgen. Verbic stond vorig seizoen vaak in de punt, maar de Sloveens international is gevaarlijker van de linkerkant. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties