Racisme in stadions? "Stadionverbod van twee jaar"
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Brussel
| 144 reacties

Pro League wil racisme uit stadions bannen

Racisme in stadions? "Stadionverbod van twee jaar"
Foto: © photonews

"Ik word daar zelf ook mee geconfronteerd", gaf Stijn Van Bever toe na het seminarie. De auteur van de handleiding die discriminatie en racisme moet aanpakken, weet waar hij het over heeft. De Pro League wil zich daadkrachtig optreden om het te bannen.

De voorbije weken staken discriminerende en racistische incidenten opnieuw pijnlijk de kop op, zowel in binnen- en buitenland, met de oerwoudgeluiden richting Romelu Lukaku of de nazigroet die een Mechelse supporter bracht aan Sporting Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra. De publicatie van de handleiding werd echter niet gestuurd door deze gebeurtenissen. De Pro League werkte immers anderhalf jaar aan de handleiding, in overleg met expertenorganisaties, overheden, de clubs en bevoegde bondsinstanties.

Een veelvoud aan richtlijnen moet voetbalclubs helpen om racisme en discriminatie te weren uit de voetbalstadions. De handleiding is gebaseerd op drie pijlers. "Enerzijds komt het de clubs toe om duidelijk te maken dat spreekkoren geen plaats hebben in en rond het stadion, of meer algemeen op de club", stelt de woordvoerder van de Pro League. 

"Als er toch nog racistische of discriminerende uitlatingen plaatsvinden, moeten de supporters worden geïdentificeerd en gesanctioneerd. Voetbalsupporters die zich schuldig maken aan dergelijke inbreuken zullen standaard een stadionverbod van twee jaar krijgen. Pas na het volgen van een cursus zullen ze mogen terugkeren in de tribune."

Feyenoord lijkt daarbij de beste inspiratievorm. Joodse supporters voelden zich niet langer welkom in de Kuip en daarom ging de club een samenwerking aan met het Anne Frank-huis. De Pro League wil gelijkaardige initiatieven lanceren.

"Net als Feyenoord moet het de bedoeling zijn dat we supporters een spiegel voorhouden om ze te confronteren met hun gedrag. Elk incident is er één te veel. De impact op de spelers is enorm. En dan zwijgen we nog over de impact die deze uitlatingen hebben op medesupporters in de tribune of de ballenjongens aan de rand van het veld."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties