Analyse Het STVV van januari 2019 vs nu: een wereld van verschil, te wijten aan een 'at random' aankoopbeleid

Hannes Van Gael
Hannes Van Gael
| 5 reacties
Het STVV van januari 2019 vs nu: een wereld van verschil, te wijten aan een 'at random' aankoopbeleid
Foto: © photonews

Volg STVV nu via WhatsApp!

Ondanks het werk dat Marc Brys de voorbije 17 maanden heeft verricht bij STVV hebben de Japanse bestuurders besloten om een punt te zetten achter de samenwerking. Vorig seizoen loodste de trainer zijn ploeg ei zo na naar play-off 1, maar dit seizoen moest hij het met heel wat minder middelen doen.

En dat valt ook niet tegen te spreken. De leegloop begon in januari 2019 en op geen enkel moment heeft Marc Brys waardige vervangers mogen verwelkomen, op sporadische uitzonderingen na. STVV was op weg naar een plaats in de top-6, maar het vertrek van De Norre en Bezus -die laatste was dan ook nog eens een versterking voor rechtstreekse concurrent Gent- werd gewoon niet opgevangen.

6 sterkhouders weg

In de zomer zette die leegloop zich verder. Van Kamada wist men reeds dat hij na zijn uitleenbeurt terug naar Duitsland zou gaan. Voorts werd er ook afscheid genomen van basisspelers Tomiyasu, Endo en De Sart (niet naar de zin van STVV).

Tomiyasu bij Bologna

In de zomer mocht Brys wel veel nieuwe namen verwelkomen, met twee belangrijke opmerkingen. Veel spelers kwamen toen de competitie al een maand bezig was en er werd ook nauwelijks naar de posities van de nieuwkomers gekeken.

At random ingekocht...

Het bestuur contracteerde drie spitsen (Colidio, Suzuki en Cong Phuong), vijf centrale middenvelders (Jhonny Lucas, Konaté, De Ridder, Durkin en Colombatto) en vier flankaanvallers (Ito, Lee, Allan Sousa en Troonbeeckx), terwijl Brys niet eens met aanvallende flanken speelt in zijn systeem. Een viertal van de opgesomde nieuwkomers heeft al iets betekend voor de ploeg…

Schmidt werd door de blessure van Steppe meteen voor de leeuwen gegooid en stelde niet teleur. Thibault De Smet speelde ongeveer de helft van de wedstrijden als linkervleugelverdediger.

... maar niet centraal achterin

Maar op de positie waar de nood het hoogst was, centraal achterin, werd er simpelweg niemand gekocht of gehuurd. Voor het systeem met drie centrale verdediger had Brys… vier pure centrumverdedigers ter beschikking: Pol Garcia, Sankhon, Mmaee en Teixeira. Uit armoede heeft hij Wolke Janssens, de 24-jarige Limburger is van nature een spits, moeten omscholen tot verdediger. Maar door afwezigheden moest hij vaak puzzelen en trok hij bijvoorbeeld De Smet naar het centrum.

Dat de resultaten niet volgden is uiteindelijk maar een flauwe uitvlucht van het bestuur dat binnen de drie jaar play-off 1 wil spelen. Gezien de kwaliteit van de kern deed Brys het zeker nog naar behoren bij de Kanaries en ook het opgebouwde krediet van vorig jaar (of vond het bestuur dat hij er meer moest uithalen nadat twee basisspelers naar de concurrentie gingen?) bleken niet voldoende om hem aan boord te houden.

Wie het ook mag zijn, het zal voor de opvolger van Brys geen eenvoudige klus worden om aan de wensen van de bestuurders te voldoen. Of krijgt zijn opvolger plots wel middelen ter beschikking?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties