Kleine clubs zwaaien met studie: Transfersysteem en wintermercato afschaffen

Kleine clubs zwaaien met studie: Transfersysteem en wintermercato afschaffen
Foto: © photonews

Sporteconoom Stefan Kesenne maakte een studie over het profvoetbal in ons land. Eén van de zaken die volgens hem moeten veranderen, is het transfersysteem.

Volgens de gegevens van Kesenne betaalden de Belgische profclubs vorig jaar 46 miljoen euro aan makelaars. “Er verdwijnt zo ontzettend veel geld in de zakken van malafide makelaars, die dat dan uitgeven aan dure wagens en zo. Dat geld is verloren voor de sport”, zegt Kesenne aan HLN.

Het huidige transfersysteem moeten dan ook helemaal verdwijnen. “Enkel rijke clubs kunnen hoge transfersommen betalen bovenop het hoge jaarloon van een topper. Zonder die transfersom zouden subtopclubs ook betere lonen kunnen betalen om topspelers aan te trekken en dus beter te concurreren met de absolute top.”

Kesenne wil de voetbalmarkt zoals de vrije arbeidsmarkt organiseren. Na een afgewerkt contract zou je kunnen overstappen naar een andere ploeg zonder transfersom. Een club en speler zouden een contract in onderling overleg wel kunnen opzeggen. Eenzijdige opzeggingen zouden niet kunnen zonder sanctie. “Zoals puntenverlies of verwijzing naar de laatste plek voor clubs die een contract eenzijdig opzeggen, of een speelverbod van een seizoen voor spelers die dat doen.”

De wintermercato is volgens Kesenne pure competitievervalsing. “Schaf dat af. Het kampioenschap begint en eindigt met dezelfde ploeg. Een speler transfereer je ook niet naar de tegenstander tijdens de rust van de wedstrijd.”

In de studie laat Kesenne ook weten dat een competitie met 20 clubs 1A en 1B zou moeten vervangen. Hij doet ook een voorstel om de televisiegelden anders te innen en te verdelen. Ook de ticketprijzen zouden volgens hem democratischer kunnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties