Speeldag: Eindronde: speeldag 4
Stadion: Gemeentelijk Stadion Vigor-Wuitens
Kleine broertje Hamme wint opnieuw
Bart Hermans

Hamme heeft zijn thuisreputatie in de eindronde waargemaakt, de Oost-Vlamingen wonnen met 2-1 tegen Verbroedering Geel. Geel opende de score via Van De Weyer, de doelpunten van Hamme waren voor Versyp en Mampuya.

Geel kende een droomstart want hun eerste kans was meteen raak. Het was Farssi die schoot en via de borst van Van De Weyer ging de bal binnen. Hamme was direct op achtervolgen aangewezen. Hamme had daarna wel het meeste balbezit maar moest oppassen voor de counters van de bezoekers. Wanneer De Smet zich misstapte kon Van De Weyer de bal meepikken maar gelukkig voor Hamme kon Goossens nog net tussenkomen. Even voorbij het kwartier was Petrovic dicht bij de 1-1 maar zijn schot ging nipt naast. In het tweede kwartier van de wedstrijd herstelde Geel het evenwicht maar doelrijpe kansen kwamen er niet. Even na het halfuur kon Versyp mooi doorgaan op rechts en door de benen van Schurmans spelen zodat de bal voor de goal kwam maar er was niemand gevolgd om hem binnen te tikken. Geel antwoordde via Vermast maar niemand kon bij zijn voorzet. In de daaropvolgende tegenaanval kwam Mampuya in balbezit , hij dweilde de rechterflank af en zijn voorzet werd schitterend in doel gewerkt door Versyp. Een verdiende gelijkmaker voor Hamme. Kort bij de rust kwam Hamme nog goed weg wanneer Goossens een bal net voor de lijn kon ontzetten.

Hamme kwam vinniger uit de kleedkamer. Bij de eerste mogelijkheid was het bijna raak maar Versyps kopbal ging nipt over. Maar dan was het tijd voor de zwarte parel van Hamme. Mike Mampuya kwam in balbezit iets voor de middenlijn en rolde heel de Kempische verdediging op, kwam oog in oog te staan met Schurmans en legde mooi in de verste hoek binnen. Een schitterend doelpunt en 2-1. In de zestigste minuut was het bijna 3-1 wanneer de corner van Petrovic pardoes op de voet van een verbouwereerde Flies viel maar de bal werd net voor de lijn ontzet. Geel probeerde dan nog op zoek te gaan naar de gelijkmaker maar echt overtuigend was het allemaal niet. Vijf minuten voor tijd waren ze nog eens gevaarlijk via Van De Weyer, zijn kopbal werd door Baert uit de bovenhoek geranseld. Het bleef spannend tot de laatste minuut (er werden liefst vijf minuten overgespeeld) maar Hamme won dan toch verdiend. Net als in de vorige thuismatch van Hamme kookten de potjes van de bezoekers over. Trainers en spelers gingen fel reclameren bij scheidsrechter Nzolo maar gelukkig bleef deze laatste kalm en vielen er geen kaarten meer. Enkele supporters van Geel braken wel twee reclamepanelen af en de stewards hadden hun handen vol om ze achter de omheining te houden. De spelers van Geel braken van frustratie het bordje bezoekers aan de kleedkamer nog af.

Het werd zo weer een tumultueuze avond in het Vigor Wuitensstadion. Hamme heeft zes punten en kan zondag voor een hoogstwaarschijnlijk uitverkocht stadion proberen ook Lierse te verslaan. Als de Oost-Vlamingen daarin lukken zit eerste klasse er volgend seizoen zeker in . Met vijf punten achterstand op Lierse lijkt het voor Geel allemaal voorbij. Vraag is of ze volgend jaar in tweede dan wel derde zullen starten. [AN]