Speeldag: Speeldag 31
Stadion: Luminus Arena
Genk houdt het spannend tot het einde
Bart Van Craeynest

Racing Genk heeft op eigen veld nipt gewonnen van Moeskroen. 3-2, en daarmee kruipen de Limburgers door het spreekwoordelijke oog van de naald. Moeskroen kwam als goed combinerende counterploeg op voorsprong, maar gaf het dan met de hulp van de scheidsrechter en via een flater in de verdediging toch nog uit handen. Genk kan zo de druk nog eens verplaatsen naar de schouders van Anderlecht.

Genk begon controlerend en kwam enkele keren dreigen via stilstaande fases. Open kansen leverde dat niet op, al waaide een voorzet van Chatelle bijna binnen. Moeskroen moest zich beperken tot verdedigen en kon voorlopig het flankenspel van Genk afstoppen. Zelf probeerden Les Hurlus er combinerend uit te komen, maar raakte nooit verder dan de middellijn. Na halve kansen van Coelho, Ljubojevic en Haroun kwam Moeskroen op het half uur dan toch eens dreigen met een schot van Fellahi, dat maar net naast ging. Genk ging beter combineren in het strafschopgebied en dat leidde tot een reuzekans voor Haroun. Ljubojevic legde een voorzet van Cornelis klaar voor hem, maar Volders weerde zijn schot met de vuisten. Caillet ging even later in de fout waardoor Fellahi kon nog eens trappen, maar recht in de handen van Bailly
Moeskroen-spits Kebe raakte dan geblesseerd en Demba Ba kwam hem vervangen. Tijd om te scoren dacht Genk, want een paar minuten later verlengde Ljubojevic een kopbal van Coelho in doel. De Kroaat scoort zo zijn vierde doelpunt in vier matchen en komt in totaal op negen treffers. Even later had hij zelfs zijn tiende kunnen scoren maar hij kopte net naast.
Chatelle mocht bij afwezigheid van Tom Soetaers een vrije trap proberen binnen te krullen, maar zijn schot ging rakelings langs. Genk staat aan de rust verdiend op voorsprong en is door Moeskroen nooit echt in de problemen gebracht.

In de tweede helft komt Moeskroen aggressiever voor de dag. Hun counters zijn gevaarlijker, waardoor ze vanachter meer ruimte moeten weggeven. Haroun profiteert hiervan en kan alleen op Volders af. Hij twijfelt echter te lang en weg is de kans. In de tegenaanval krijgt Genk het deksel op de neus, want Ba kopt een voorzet van Sanchez staalhard binnen, 1-1.

Meteen na de aftrap draait Ljubojevic zich goed vrij, maar wordt hij nog net afgeblokt door een Moeskroens been. Ba blijkt van dan af een ware gesel voor de Genkse verdediging. Geen enkele bal laat de Fransman onbetwist. Hij weet even later zelfs een tweede keer te scoren op een mooie pas van Custovic. 1-2 en de titel lijkt wel heel erg ver weg voor Genk. Ba kan zelfs bijna een derde keer scoren, maar deze keer kan Bailly hem wel afstoppen.
Scheidsrechter Bultynck beslist dan even voor de hoofdrol te kiezen en geeft Genk een penalty. Moeskroen claimt een schwalbe van Ljubojevic, bij Genk hebben ze wel contact gezien. De waarheid ligt in het midden, al gaat Ljubojevic wel erg gemakkelijk liggen. Cornelis blijft kalm vanop elf meter en brengt zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Het stadion komt in lichterlaaie te staan en de twaalfde man schreeuwt de Limburgers naar voor.

Het venijn zit in de staart voor Moeskroen, want in de 89ste minuut kan de ingevallen Gonzague Vandooren profiteren van een botsing tussen Volders en Teklak. 3-2 en het Fenixtadion davert. Het oog en de naald hebben we al gebruikt, dus kunnen we de hakken en de sloot aanhalen.

Genk wint, gezien de wedstrijd, verdiend van een moedig Moeskroen. Maar het heeft daarbij misschien wel wat hulp van de scheidsrechter gekregen. Zo blijft het spannend aan de kop van het klassement. Volgende week moet Genk naar Lokeren en speelt Moeskroen de derby tegen Zulte Waregem.