Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Florent Beeckmanstadion
Anderlecht zet de concurrentie onder druk
Nico Wieme

Anderlecht heeft op het veld van Dender een verdiende 0-2-zege geboekt. De vicekampioen toonde zich de betere van de Oost-Vlamingen en scoorde aan het begin van iedere helft. Paars-wit neemt zo voorlopig de leiding in de Jupiler Pro League.

Anderlecht maakte voor de openingsmatch van speeldag veertien de korte verplaatsing naar FCV Dender. De Brusselaars hoopten er de drie punten mee te graaien om op die manier Club Brugge en Standard onder druk te zetten. Dender deed er ook best aan om punten te sprokkelen, anders zou het wel eens de hete adem van Kortrijk, Bergen, Tubeke en KV Mechelen in de nek kunnen voelen.

Droomstart
Met Mbark Boussoufa en Jonathan Legear op de bank en Matthias Suarez terug in de ploeg nam Anderlecht een droomstart. Jan Polak profiteerde van een mistasten van Eric Deflandre en bood Guillaume Gillet de kans om van dichtbij de score te openen. Dender was van de kaart en slaagde er niet in om uit de omknelling van de Brusselaars te geraken. Toen even voor het kwartier Nicolas Frutos neerging in de zestien, weigerde ref Bourdouxhe de Argentijn een strafschop toe te kennen. Luttele minuten later besloot ‘de Reiger’ een reuzekans op Cédric Berthelin.

Meesterschap Anderlecht
Paars-wit legde in die eerste helft een rustig meesterschap aan de dag. De thuisploeg kon nauwelijks kansen creëren. De Brusselaars wachten geduldig hun kans af, wat resulteerde in uitstekende mogelijkheden voor Polak en Marcin Wasilewski. Op het halfuur dikte Frutos aan tot 0-2, maar het feestje ging niet door wegens buitenspel. De volgende vijf minuten probeerde Dender wat druk te zetten onder impuls van Suleman Smajic, zonder resultaat echter.

Slechts 0-1
Lang duurde het thuisfeestje niet, want de laatste tien minuten van de eerste helft waren opnieuw voor de vicekampioen. Berthelin toonde zich bij de pinken op een plaatsbal van Lucas Biglia. Na een fout van Steven Jacobs op Jelle Van Damme belandde de vrijschop van Biglia op het hoofd van Wasilewski. De Pool raakte de bal maar half, waarna Frutos hoog over knalde. Dender mocht zich gelukkig prijzen met die 0-1-ruststand.

Boussoufa zorgt voor vaart
Aan het begin van de tweede helft kwam Boussoufa in de plaats van de geblesseerde Jelle Van Damme. De Marokkaanse Nederlander zorgde meteen voor meer vaart in het Anderlechtspel. Amper zes minuten ver zorgde de Argentijnse connectie voor een dubbele voorsprong. Suarez verlengde een hoekschop van Biglia en Frutos had de bal maar binnen te schuiven. Daarna bloedde de match wat dood. Anderlecht controleerde, Dender was niet bij machte om daar iets tegenover te stellen.

De Pever mist
De wedstrijd werd toen gekenmerkt door enkele overtredingen van Wasilewski. Daniel Zitka moest zich nu toch bij de les tonen. Eerst pareerde de Tsjech een vrijschop van Smajic, kort daarna besloot Daan De Pever de beste kans van Dender op de Anderlechtgoalie.

Zitka afgevoerd
Tien minuten voor affluiten moest Berthelin nog eens ingrijpen voor Gillet gevaarlijk kon zijn. Vijf minuten voor tijd kreeg Wasilewski dan toch geel na zijn zoveelste overtreding. Het slot van de match werd nog ontsierd door een botsing tussen Zitka en Siebe Blondelle. De Tsjechische keeper moest op de draagberrie met een hoofdblessure afgevoerd worden en kwam daarbij nog eens ten val toen een drager uitgleed. Paars-wit freewheelde zo naar een verdiende overwinning en zet de concurrentie onder druk.