Datum: 05/12/2009 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard en G. Beerschot delen punten
Steurbaut Kersten
Standard en G. Beerschot delen punten
Foto: © SC

Standard en, vooral, Germinal Beerschot hebben de supporters op Sclessin verwend met een spektakelstuk om duimen en vingers bij af te likken. De wedstrijd werd gekruid met vier doelpunten, verdeeld over de twee ploegen.

Standard probeerde Germinal Beerschot meteen bij de keel te grijpen, maar de Antwerpenaren namen het commando al snel over en gaven dat op enkele sterke periodes van Standard nooit meer af. Germinal Beerschot toonde zich ook veel dreigender in de zone van de waarheid.

Tsunami aan kansen

 

Germinal Beerschot-coach Jos Daerden zag zijn jongens echter veel kansen missen. Sinan Bolat had een knappe parade nodig om Bart Goor van een vroeg doelpunt te houden en Tosin Dosunmu mikte een lage kopbal naast.

 

Standard voetbalde beter dan op Sint-Truiden, maar het ontbrak de Rouches aan scherpte voorin. Igor De Camargo was de enige Luikenaar die Tome Pacovski voor rust echt aan het werk kon zetten. Een schot in de draai van de Rode Duivel werd door de Macedoniër knap uit doel getikt.

 

De bezoekers gingen ondertussen door op hun elan en zetten de verdedigers van Standard voortdurend in de wind. Dosunmu kreeg opnieuw een grote kans, maar besloot via een rood-wit been in hoekschop. Goor bezorgde Germinal Beerschot dan toch de verdiende voorsprong. Met een schitterende krul van op 20 meter gaf hij Bolat het nakijken. Sherjill MacDonald trapte net voor de pauze nog een niet te missen kans recht in het gezicht van Victor Ramos.

 

Promotiefilm

 

Na een zinderende eerste helft bleven beide ploegen ook na rust voor opwinding zorgen. De confrontatie op Sclessin was een negentig minuten durende promotiefilm voor het Belgische voetbal. Meer van dat, graag.

 

Een lang onzichtbare Milan Jovanovic trapte Standard met een geplaatste vrije trap terug in de wedstrijd en Axel Witsel zorgde binnen de twee minuten bijna voor de voorsprong. Het schot van de Gouden Schoen hobbelde nipt naast. Paars-wit haalde opgelucht adem.

 

Germinal Beerschot liet zich echter niet onbetuigd en Dosunmu bracht de bezoekers weer op voorsprong. De Nigeriaan trapte eerst nog een dot van een kans onbegrijpelijk naast, maar maakte al snel zijn foutje goed. Na een flipperkastbal belandde het leer opnieuw voor zijn voeten. Deze keer was het wel raak: 2-1.

1 op 9 voor Standard

 

Een tweede zege op rij in een topper buitenshuis leek in de maak voor Germinal Beerschot, maar het werd niet beloond voor zijn sterke prestatie. Laszlo Bölöni pakte uit met een gouden wissel. Wilfried Dalmat stond nog geen minuut op het veld en hij schilderde het leer al op het hoofd van De Camargo. De Rode Duivel kopte het leer knap en onhoudbaar tegen de touwen.

 

Een laatste aanvalsgolf leverde geen doelpunten meer op. Germinal Beerschot pakt na de zege op Club Brugge opnieuw een knap punt bij een topploeg. Standard tankte wel wat vertrouwen voor de belangrijke confrontatie met AZ, maar blijft wel achter met een povere 1 op 9. Anderlecht en Club Brugge kunnen de landskampioen zondag op respectievelijk vijftien en tien punten zetten. (AN)

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Bolat Sinan 90' -
Camozzato Marcos 90' -
Mangala Eliaquim 68' -
Ramos Victor 90' -
Sarr Mohamed 90' -
Carcela Mehdi 90' -
Dacourt Olivier   83' -
Cyriac Gohi Bi   70' -
Witsel Axel 90' -
De Camargo Igor 90' -
Jovanovic Milan 90' -
  Bank G Beoordeel
Mulemo Landry 22' -
Dalmat Wilfried A 20' -
Dufer Grégory 7'  

Germinal Beerschot Germinal Beerschot

  Speler G Beoordeel
Pacovski Tomislav 90' -
Clement Philippe   90' -
Mikulic Tomislaw   90' -
Monteyne Martijn 90' -
Monteyne Pieterjan 90' -
De Decker Wim 90' -
Goor Bart 90' -
Haroun Faris 38' -
Wamfor Justice 90' -
Dosunmu Tosin 90' -
MacDonald Sherjill 90' -
  Bank G Beoordeel
Wanyama Victor A 52' -
Leko Ivan -  
Herbeleef Standard - Germinal Beerschot